Karanlık Aydınlık

Yunan Donanması’nın ilk FDI fırkateyni HS Kimon suyla buluştu

Yunan Donanması’nın ilk FDI sınıfı fırkateyni olan HS Kimon, Fransa’nın Lorient açıklarında deniz testlerine başladı

Yunan Donanması için üretilen ilk FDI sınıfı fırkateyn olan HS Kimon, 21 Mayıs’ta Fransa’nın Lorient kentinde ilk deniz denemelerine çıktı. Bu test süreci, Fransız Donanması için üretilen aynı sınıftaki ilk gemi Amiral Ronarc’h denemelerinde edinilen tecrübeler ışığında yürütülüyor.

Deneme sürecine Yunan Donanması temsilcileri de aktif şekilde katılıyor. Amiral Ronarc’h ile yapılan denemelerden elde edilen bilgi birikimi sayesinde Kimon’un test sürecinin çok daha hızlı tamamlanması bekleniyor.

İlk etapta geminin platform sistemleri, özellikle sevk ve seyrüsefer sistemleri test edilecek. Birkaç hafta sonra gerçekleşecek ikinci deneme dönemindeyse savaş sistemleri ve denizde dayanıklılık testlerine odaklanılacak.

Yunan Donanması için FDI programında dönüm noktası

FDI programı açısından 2025 yılı kritik bir eşik olarak biliniyor. Yıl içerisinde HS Kimon’un teslim edilmesi planlanırken, üçüncü gemi olan HS Formion’un denize indirilmesi de yakın bir tarihte gerçekleşecek.

Program kapsamında Yunan Donanması, 2026 yılına kadar üç adet birinci sınıf çok amaçlı FDI fırkateynine sahip olacak. Fransız savunma şirketleri, Yunanistan ordusu ve donanması için hızlı çözümler üreterek ciddi bir ortak olma yolunda ilerliyor.

Modern savaş ihtiyaçlarına göre geliştirildi

FDI sınıfı fırkateynler, deniz egemenliğini korumak isteyen birinci sınıf donanmalar için tasarlandı.

Çok amaçlı ve dayanıklı bu açık deniz platformları, hava savunma, denizaltı savunma, suüstü harbi ve özel kuvvet harekâtları gibi görevlerde yüksek yeteneklere sahiptir. Ayrıca asimetrik tehditlere karşı özel sistemlerle donatılmıştır.

Thales şirketinin radar, sonar ve elektronik harp alanındaki en son yeniliklerini barındıran bu gemiler, aynı zamanda tamamen dijital mimariyle üretildi. Bu sayede teknolojik gelişmelere hızlı uyum sağlayabilecek altyapıya sahip olacak. Yüksek maliyetli yarı ömür modernizasyonlarına gerek kalmadan, artımlı yazılım ve donanım güncellemeleriyle görev yetenekleri sürekli olarak geliştirilebilecek.

FDI fırkateynleri, siber tehditlere karşı da doğal koruma sunuyor. Gemi üzerindeki sanallaştırılmış yazılım altyapısı, iki ayrı veri merkeziyle desteklenen yedekli bir BT mimarisi üzerine kuruldu. Ayrıca asimetrik tehditlere karşı özel olarak geliştirilen “Gateway” sistemiyle hava ve suüstü tehditlerine karşı mücadele imkânı olacak.

Zengin silah ve hava platformu kapasitesi

HS Kimon, MBDA üretimi Exocet MM40 B3c gemisavar füzeleri ve Aster hava savunma füzeleri ile donatıldı. Ayrıca RAM sistemi, MU90 torpidoları ve 76 mm topuyla her türlü muharebe senaryosuna hazırlıklı olacak.

Gemi aynı anda bir helikopter ve VTOL tipi insansız hava aracı (İHA) taşıyabiliyor. Geminin savaş sistemlerinin geliştirilmesinde Thales, MBDA ve Naval Group gibi savunma sanayisinin önde gelen firmalarının katkısı bulunuyor.

HS Kimon’un teknik özellikleri:

  • Deplasman: 4.500 ton
  • Uzunluk: Yaklaşık 122 metre
  • Genişlik: 18 metre
  • Azami hız: 27 knot
  • Hava platformları: 10 ton sınıfı helikopter, VTOL tipi İHA

Silah sistemleri:

  • 32 adet MBDA üretimi Aster hava savunma füzesi
  • 8 adet MBDA üretimi Exocet MM40 B3c gemisavar füzesi
  • RAM hava savunma sistemi
  • 76 mm top
  • 4 adet MU90 torpido (Naval Group üretimi)
  • 2 adet CANTO karşıtedbir lançeri (Naval Group üretimi)

Geçtiğimiz aylarda Yunanistan’ın İtalya’nın FREMM EVO programı kapsamında iki adet Bergamini sınıfı fırkateyni envanterine katabileceği bildirilmişti.

Kaynak: Naval News

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Fin Donanması, ilk Pohjanmaa sınıfı korveti denize indirildi

Sonraki Haber

ChatGpt alternatifi yapay zeka uygulamaları - 2025