Türkiye ve Pakistan, beşinci nesil KAAN savaş uçağının üretimi için ortak bir fabrika kurmayı planlıyor. Bu önemli adım, iki ülke arasındaki savunma iş birliğini daha da güçlendirecek.

Middle East Monitor adlı sitenin Türk ve Pakistan medyasına dayandırdığı habere göre; 32 kurumun temsilcileri, bu ayın başında Pakistan’da düzenlenen 8. Pak-Türk Sanayi Fuarı’nda bir araya gelerek, Türkiye’nin KAAN savaş uçağının üretimi için iş birliği yapma konusunda anlaşmaya vardı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, toplantıda yaptığı açıklamada, Pakistan’ın KAAN uçağı projesine resmi katılım anlaşmasının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Bu iş birliği, yaklaşık bir buçuk yıl önce yapılan açıklamaların ardından somut bir hale gelmiş oldu. Pakistan’ın MMU KAAN için katkısı, Türk ve Pakistanlı ortaklar tarafından kurulacak bir fabrika aracılığıyla gerçekleşecek ve burada uçağın üretimi yapılacak.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında da iki ülkenin ortak üretim için iş birliğine yakın olduğu gündeme gelmişti. MİLGEM Projesi kapsamında üretilen dördüncü ve son korvet olan PNS TARIQ’in denize indirme töreninde konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Pakistan’ın MMU KAAN programına resmen dahil edilmesi için Pakistanlı yetkililer ile görüşüleceğini açıklamıştı.

KAAN Uçağı: Türkiye’nin Yeni Savaş Uçağı Projesi
KAAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil bir savaş uçağıdır. Bu proje, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir seviyeyi temsil ediyor.

Uçak, 2030’lu yıllar itibariyle F-16’ların emekliye ayrılması ile envantere katılacak olsa da Türkiye’nin F-35 programından dışlanmasından sonra daha önemli bir alternatif halini almıştır.
Bu projede, düşük radar görünürlüğü, iç silah yuvası, üstün manevra kabiliyeti, gelişmiş durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarında kazanılacak yetkinlikler sayesinde Türkiye, ABD, Rusya, Çin gibi sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu 5. nesil savaş uçağı üretme kapasitesine sahip altyapı ve teknolojiye sahip olacak.

Pakistan ile birlikte yapılacak ortak fabrika, Türkiye’ye KAAN uçağının üretimini düşük maliyetle artırma fırsatı sağlarken, Pakistan’a da hava savunma kapasitesini güçlendirme ve yerli sanayilerindeki mühendislik becerilerini geliştirme imkânı sunacak.
KAAN’ın ilk uçuşu 21 Şubat 2024 tarihinde, Ankara’da gerçekleşti. Uçuş boyunca toplam 13 dakika boyunca havada kaldı ve 8 bin feet irtifaya çıkarak 230 knot hıza ulaştı.

Suudi Arabistan’dan 100 adet KAAN Uçağı Siparişi
Suudi Arabistan, geçtiğimiz yılın son günü Türkiye’den 100 adet KAAN savaş uçağı satın almayı planladığını duyurdu.
Suudi Arabistan’ın bu adımı, 2030 vizyonu kapsamında gerçekleştirilecek ve Türkiye’ye bir diğer önemli bir ihracat fırsatı sunacak.

Suudi Arabistan, ABD’nin gelişmiş F-35 uçaklarını temin etme talebinin karşılık bulmaması sebebiyle, KAAN uçağını geçici bir çözüm olarak değerlendirdiğini belirtiyor.
Bu gelişme, bölgesel güç dengelerini değiştirme potansiyeline sahip ve Suudi Arabistan’ın savunma stratejisinde önemli bir dönüm noktası olabilir.
Milli Muharip Uçak KAAN’ın Teknik Özellikleri
KAAN, 5. nesil çok rollü bir savaş uçağı olarak, hem hava-hava hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimlerini karşılamak için üstün kabiliyetler sunuyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) geliştirdiği bu platform, yüksek hayatta kalma kabiliyeti, güçlü yapısı ve üstün manevra yeteneğiyle dikkat çekiyor. Öncelikle KAAN, gelişmiş savaş kabiliyetleri sayesinde mükemmel bir savaşçı olarak tasarlanmıştır.

KAAN’ın hava hâkimiyetini güçlendiren özellikleri arasında, yeni nesil silahlarla artırılmış hava-hava muharebe menzili, süpersonik hızda dâhili silah yuvalarından hassas vuruş yeteneği ve yapay zekâ desteğiyle iyileştirilmiş muharebe gücü bulunur.
Bu uçak, insansız hava araçları (İHA) ve SİHA’lara da komuta edebilme yeteneği ile sadece bir avcı uçağı değil, aynı zamanda bir komuta kontrol uçağı olarak da işlev görebilir.
KAAN, Türkiye’nin ilk yerli ve milli savaş uçağı olup, insansız muharebelerde de görev alabilecek kapasiteye sahiptir. Süper seyir, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü ve gelişen aviyonik mimari gibi özellikler, onu 5. nesil savaş uçakları ile aynı seviyeye getiriyor. Ayrıca artırılmış durumsal farkındalık, hassas hedefleme ve birlikte çalışabilme gibi yeteneklerle de donatılmıştır.
Ocak 2023’te yapılan bir basın toplantısında, KAAN uçağının dört ana bölümden oluştuğu açıklanmıştır: ön kokpit, orta gövde, kanatlar ve kuyruk.

Uçağın ön kokpit kısmında, hafiflik ve dayanıklılık sağlayan 7050 ve 77450 serisi alüminyum alaşımları kullanılmıştır. Orta gövde kısmı ise titanyum malzemeyle güçlendirilmiştir. Uçağın dış kaplama malzemeleri ve hava alık girişleri, aerodinamik verimlilik için kompozit malzemelerden yapılmıştır.
MMU KAAN’ın boyutları da oldukça dikkat çekicidir. Uzunluğu 21 metre, yüksekliği 6 metre ve kanat açıklığı 14 metredir.

Uçak, iki adet General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan motor ile donatılmıştır. Bu motorlar, artyakıcı olmadan 76 kN, artyakıcıyla ise 131 kN itki gücü sağlar. İlk üretim aşamasında bu motorlar kullanılacak olsa da, gelecekte Rolls-Royce ile iş birliği yapılarak daha güçlü motorlar kullanılacaktır. Ayrıca, yerli motor geliştirme çalışmalarının sürdüğü de biliniyor.
KAAN’ın maksimum hızı 1,8 Mach (2.210 km/sa), servis tavanı 55.000 feet (17.000 metre) ve G limiti +9g / -3,5g’dir.

Aviyonik sistemleri ASELSAN tarafından geliştirilmiş olup, ASELSAN AESA Radarı ve Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS), Sentetik Açıklıklı Radar (SAR), Kızılötesi arama ve takip sensörü (IRST) sistemi KARAT, Elektro-optik hedefleme sistemi (EOTS) TOYGUN, Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi (DIRCM) Yıldırım-300, ve Uçuş Kontrol Sistemi Sensörleri (UKSS) bulunur. Pilotların durum farkındalığını artıran ASELSAN Kaska Monteli Gösterge Sistemi (TULGAR) entegre edilmiştir.
Bu teknolojik entegrasyonlar, KAAN’ı son derece yetenekli ve çok amaçlı bir hava aracı haline getirir.