Karanlık Aydınlık

Putin’den Ukrayna için geçici hükümet önerisi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın barış sürecine geçişi için geçici bir yönetim altına alınmasını önerdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaşın çözümü için ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) şemsiyesi altında geçici bir yönetim altına alınmasını önerdi.

Putin’in bu çıkışı, batılı kaynaklara göre Kremlin’in savaş hedeflerinden vazgeçmeye niyetli olmadığını gösteriyor.

Rus lider, bir Rus nükleer denizaltısı mürettebatıyla gerçekleştirdiği ve devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin görev süresinin geçen yıl sona erdiğini belirterek, mevcut Ukrayna yönetiminin barış anlaşması imzalama yetkisine sahip olmadığını iddia etti. Kiev yönetimi ise savaş devam ederken seçim yapılmasının imkânsız olduğunu savunuyor.

Putin, mevcut Ukrayna yönetimiyle imzalanacak herhangi bir anlaşmanın gelecekteki yönetimler tarafından iptal edilebileceğini öne sürdü ve yeni seçimlerin geçici yönetim altında gerçekleştirilebileceğini söyledi.

“BM himayesinde, ABD ve Avrupa ülkeleriyle birlikte, elbette ortaklarımız ve dostlarımızla birlikte Ukrayna’da geçici bir yönetim oluşturulmasını görüşebiliriz” diyen Putin, böyle bir yönetimin demokratik seçimlerin düzenlenmesini sağlayacağını ve halkın güvenini kazanan yeni bir hükümetin kurulmasının ardından barış müzakerelerinin başlayabileceğini belirtti.

Putin, dış yönetim fikrinin yalnızca “bir seçenek” olduğunu söylerken detay vermedi.

Batı ve Rusya Arasındaki Görüş Ayrılıkları Derinleşiyor

Putin’in açıklamaları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde düzenlenen ve Ukrayna’ya barışı sağlamaya yönelik uluslararası güç konuşlandırılmasının ele alındığı zirvenin hemen ardından geldi. Macron, Fransa ve İngiltere’nin yanı sıra “birkaç ülkenin daha” bu güçte yer almak istediğini açıkladı.

Moskova ise NATO üyesi ülkelerden herhangi bir askeri gücün Ukrayna’ya gönderilmesini kabul etmeyeceğini belirtti.

Paris’teki zirveye katılan Batılı liderler, Rusya’nın barış müzakerelerini yalnızca zaman kazanmak için kullandığını savundu. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Rusya oyun oynuyor ve süreci uzatmaya çalışıyor. Onlara bunu yapma fırsatı tanımamalıyız” dedi.

Rusya ve Ukrayna, ABD arabuluculuğunda enerji altyapısına ve Karadeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırıları durdurmaya yönelik geçici bir anlaşmaya vardı. Ancak Moskova, Karadeniz anlaşmasına yeni şartlar ekleyerek süreci zora soktu.

Bu anlaşma kapsamında her iki taraf da birbirini ihlal yapmakla suçlarken, geniş kapsamlı bir barış anlaşmasına ulaşmanın zorlukları bir kez daha ortaya çıktı.

Putin’den Cephede İlerleme Açıklaması

Putin, yaptığı açıklamada Rus ordusunun “hız kazandığını” ve cephe hattının tamamında ilerleme kaydettiğini iddia etti.

“Askerlerimiz ilerliyor ve birbiri ardına bölgeleri kurtarıyor” diyen Rus lider, Rus ordusunun cephe hattının tamamında stratejik inisiyatife sahip olduğunu savundu.

Rusya’nın barışa açık olduğunu belirten Putin, ancak mevcut durumun temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi ve akabinde “Rusya’nın güvenliğini uzun vadeli olarak sağlamamız gerekiyor” dedi.

Moskova, Ukrayna’nın Rusya’nın ilhak ettiğini iddia ettiği dört bölgeden çekilmesini, NATO’ya katılmaktan vazgeçmesini, ordusunu ciddi şekilde küçültmesini ve Rus diline yönelik yasal korumalar getirmesini talep ediyor.

Kremlin yetkilileri, herhangi bir barış anlaşmasının Batı’nın Rus varlıklarını serbest bırakmasını ve ABD ile Avrupa Birliği’nin yaptırımları kaldırmasını da içermesi gerektiğini söylüyor. ABD yönetimi, belirli koşullar altında yaptırımları hafifletmeyi değerlendirebileceğini belirtti.

ABD-Ukrayna Maden Kaynakları Görüşmeleri Sürüyor

Öte yandan, Ukrayna hükümeti, ABD ile yapılan ve Kiev’in doğal kaynaklarının çıkarılması ve ihracatından elde edilecek gelirlerin paylaşılmasını içeren anlaşmanın koşullarının henüz netleşmediğini açıkladı.

Reuters’a sızdırılan taslak anlaşmada, ABD’nin Ukrayna’nın doğal kaynak gelirlerinin tamamına el koymasını ve savaş süresince verilen tüm ABD yardımının faizle geri ödenmesini talep ettiği belirtildi.

Ukrayna yönetimi, bu talepler karşısında resmi bir yorum yapmazken, Zelenskiy daha önce ABD’nin Ukrayna’nın doğal kaynaklarından pay almasına prensipte sıcak baktığını, ancak ülkesini ekonomik olarak çöküşe sürükleyecek bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini vurgulamıştı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kaynak, ABD’nin güncellenmiş teklifinde Ukrayna’ya herhangi bir güvenlik garantisi sunmadığını belirtti. Bu konudaki son gelişmeler, Ukrayna’nın gelecekteki ekonomik bağımsızlığı ve güvenliği açısından kritik bir müzakere sürecinin sürdüğünü gösteriyor.

Kaynak: CBS News, Reuters

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Rusya, Ukrayna üzerindeki baskıyı artırıyor

Sonraki Haber

Rusya, Zircon Füzeleri için tasarlanan Perm'i denize indirdi