Trump-Zelenskiy tartışması gündem olmaya devam ediyor. Zelenskiy Oval Ofiste’ki görüşmesinden sonra Londra’ya geçmiş ve orada gerçekleştirilen Ukrayna Zirvesi’ne katılmıştı. Avrupalı ülkeler Zelenskiy’e desteklerini yinelerken, İngiltere ile finansal kredi anlaşması da imzalandı. Avrupalı ülkelerden Trump’a yapılan eleştiriler ise ABD ve Rusya tarafından tepki çekti.
ABD’li yetkililer Zelenskiy’i eleştirmeye devam ediyor. Zelenskiy’nin barışa hazır olmadığını ve kişisel hırslarıyla hareket ettiğini öne süren yetkililerin ortak vurgusunun Zelenskiy’nin başkanlığı bırakması yönünde olduğu görülüyor. Trump-Zelenskiy tartışmasından sonra yapılan açıklamalardan anlaşıldığı üzere ABD ve Rusya’yı memnun edecek bir senaryoda Zelenskiy’nin bulunması zor bir ihtimal gibi duruyor.
Öte yandan Zelenskiy Avrupa desteğini alsa da ABD ile ilişkileri tamamen kopartamıyor. Gerginliğin geçeceğine inandığını belirten Zelenskiy, taraflar hazır olduğunda ABD ile maden anlaşmasını imzalayacaklarını dile getirerek, sadece kırmızı çizgilerimize dikkat edilsin dedi.
Aynı konuşmasında ise Zelenskiy ABD’li taraflardan gelen istifa çağrısına değinerek; “NATO üyeliği için takas yapılabilirim. NATO üyeliği için takas yapabileceğimi söylemiştim, o zaman görevimi yerine getirmişim demektir. NATO (üyeliği) benim görevimi yerine getirdiğim anlamına gelir.” dedi.

Rusya yetkililerin Trump-Zelenskiy tartışmasına dair açıklamaları ise şöyle;
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Kızıl Yıldız” basın kuruluşuna verdiği röportajda, Ukrayna’daki son gelişmelere ve uluslararası ilişkilerdeki güncel konulara dair açıklamalarda bulundu.
“Avrupa’nın Planı Küstahlık”
Lavrov, Avrupalı ülkelerin Ukrayna’ya barış gücü gönderme isteğini sert bir dille eleştirerek, “Bu, küstahlıktır. Kimse bize böyle bir planı sormadı. Ukrayna’ya barış gücünü konuşlandırma planı, Kiev yönetiminin bize karşı savaşmaya kışkırtılmasının devamıdır.” dedi. Lavrov, Avrupa’nın Minsk Anlaşmalarını ihlal ettiğini ve bunu daha önceden kabul ettiğini de hatırlattı.
ABD ile Rusya arasındaki ilişkiler konusunda da konuşan Lavrov, geçen ay Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan istişareleri “gayet normal bir görüşme” olarak değerlendirdi. “Sansasyonel bir durummuş gibi algılanması şaşırtıcı.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, ABD’nin tüm uluslararası konularda Rusya ile aynı görüşte olmasının mümkün olmadığını belirten Lavrov, “Riyad’daki görüşmelerde böyle bir ihtimali kabul ettik. Amerikalılar da aynı görüşte.” dedi. İki ülkenin çıkarlarının bazı noktalarda örtüştüğünü, ancak bu çıkarlar uyuşmadığında çatışma yerine diplomasinin devreye girmesi gerektiğini vurguladı.
Lavrov, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerden örnek vererek, “İki ülke arasında çok sayıda anlaşmazlık var, ancak buna rağmen diyaloğ hep devam etti. Rusya ile ABD arasında da böyle bir model uygulanmalı.” dedi.
Trump’a “Sağduyu” Vurgusu
ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna krizine yaklaşımını da değerlendiren Lavrov, “Trump, Amerika’nın pozisyonunu göz önünde bulundurarak sağduyu vurgusu yapıyor. Bu, Washington’un geri çekilmesini sağlayan pragmatik bir yaklaşım.” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Ulusal Güvenlik Danişmanı Mike Waltz’un “aklı başında” olduklarını belirten Lavrov, “Onlar emirlerle konuşmuyor, biz de onlarla emirlerle konuşmuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Birleşmiş Milletler’in (BM) kararlarını duruma göre uyguladığını belirterek, “İkiyüzlülükle karşı karşıyayız. BM Tüzüğüne dokunulmamalı. Bu tüzük modern ve yalnızca saygı gösterilip uygulanmalı.” dedi.
Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’yi de eleştirerek, “”Rus dilini rahat bırakın, o bizim ortak dilimiz, ortak kültürümüzdür” sloganlarıyla iktidara gelen bir adamdan altı ay içinde tam bir Nazi’ye dönüştü” diyerek Zelenskiy’i Yahudiliğin yüz karası olarak niteledi.
Peskov: “Zelenskiy Barış İstemiyor”
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında Oval Ofis’te yaşanan tartışmanın olağanüstü olduğunu belirterek, “Beyaz Saray’da yaşananlar, Ukrayna konusunda bir çözüme ulaşmanın ne kadar zor olacağını açıkça ortaya koydu. Kiev yönetimi ve Zelenskiy barış istemiyor, savaşın devam etmesini istiyor.” dedi.
Peskov, Zelenskiy’nin diplomatik beceriden yoksun olduğunu vurgulayarak, “Bu olay, Washington’ın çabalarının ve Moskova’nın müzakereye açık olmasının tek başına yeterli olmayacağını gösterdi. Kiev yönetimi müzakereleri reddediyor.” ifadelerini kullandı.
Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu gelişmelerden haberdar olduğunu belirterek, “Bu, Putin’in Moskova’nın çözüme açık olduğu, ancak Kiev’in isteksiz davrandığı yönündeki sözlerinin haklılığını kanıtladı.” dedi.
Zelenskiy’nin sahadaki gerçekleri kabul etmek istemediğini söyleyen Peskov, “İstanbul’da anlaşmaların sağlanmasından bu yana 2,5 yıl geçti ve sahadaki durum değişti. Bunu ancak kör göremez, sağır da duymak istemez.” şeklinde konuştu.

“Türkiye ile İlişkiler Çok Yönlü”
Peskov, Türkiye ile ilişkileri de değerlendirerek, “Moskova ile Ankara arasındaki ilişkiler çok yönlü ve gelişmeye devam ediyor. Yoğun diyalog sürüyor. Geçen hafta dışişleri bakanları düzeyinde temaslar gerçekleşti. Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko da Ankara’ya resmi ziyaret gerçekleştirdi. Üst düzeydeki temasların eksik olduğu söylenemez.” dedi.
Peskov, “Türkiye ile diyalog uzman düzeyinde de devam ediyor. Bu diyalog hiç durmadı ve durmuyor. Gerektiğinde en üst düzeyde de temaslar olacak. İlişkilerimiz o kadar yakın ki, gerekli tüm temaslar birkaç saat içinde ayarlanabiliyor.” ifadelerini kullandı.
Rusya ile Batı arasındaki gerilim, Ukrayna savaşı ve uluslararası diplomatik gelişmeler konusunda bu sert çıkışlar, bölgedeki gerginliğin kolay kolay geçmeyeceğini gösteriyor.
Kaynak: AA