Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Kahramankazan’daki BMC Ankara zırhlı araç üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Tesiste, zırhlı araç üretimi ve bu araçların ihtiyaç duyduğu motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirildiğini belirten Görgün, çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.

Seri Üretimden İlk Teslimatlar Bu Yıl Yapılacak
Altay Tankı‘nın teslimat planlarına ilişkin bilgi veren Görgün, “Bu sene söz verdiğimiz üzere ilk seri üretimden çıkacak tanklarımızı kahraman ordumuza teslim edeceğiz. Şu anki planlamamız, ağustos ayında tesisimizi açmak ve zırhlı araç üretimini başlatmaktır.” dedi.
Görgün, Altay Tankı projesinde 600’den fazla firmanın yer aldığını ve ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi önemli savunma sanayii şirketlerinin projeye katkı sunduğunu belirtti. 2025 yılında üç tankın teslim edileceğini, sonraki yıllarda sırasıyla 11, 41 ve 30 tankın daha envantere gireceğini ifade etti. 2028’e kadar toplam 85 tankın teslim edilmesi planlanıyor.

Altay Tankı Yüksek Teknolojiyle Donatıldı
Altay tankının harekât kabiliyetiyle ilgili açıklamalar yapan Görgün, “Tankımız, ateş gücü, komuta kontrol ve yardımcı sistemler açısından ütesinden gelebileceği tüm tehditlere karşı özel olarak tasarlandı.” dedi.
Ayrıca, Türkiye’nin kara araçları konusunda dünya genelinde önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Görgün, bugüne kadar 50’den fazla ülkeye 4 bin 500’den fazla zırhlı araç ihracatı gerçekleştirildiğini vurguladı.
Yerli Motor ve Gücüyle Altay Tankı
Altay tankında kullanılacak motor ve güç aktarma organlarının yerlileştirilmesi konusunda da çalışmalar devam ediyor. Görgün, “400, 600, 800, 1000 ve 1500 beygir gücünde motorlar geliştiriyoruz. Altay tankımızda kullanılacak 1500 beygirlik BATU motoru tesislerimizde tasarlanıp üretiliyor.” ifadelerini kullandı.

BMC: “Seri Üretime Hazırız”
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı da tesiste yapılacak üretimlerle ilgili bilgi verdi. “Tesiste bulunan zırhlı araç test alanımız, dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında en gelişmiş seviyede bulunuyor. Ayrıca modern bir eğitim merkezimiz de tesisimizde yer alıyor. Yeni Altay tankını seri üretime hazır hale getirdik.” dedi.
Toplamda 840 bin metrekarelik bir alana yayılan BMC Power tesisinde, 63 bin metrekarelik kapalı imalat alanı bulunuyor. Tesiste parça hazırlık, kaynaklı imalat, montaj hatları, test pistleri ve boyahane gibi üniteler yer alacak.
Kaynak: AA