Karanlık Aydınlık

ALTAY Ana Muharebe Tankının Güç Paketi Hazır

BMC tarafından geliştirilen ALTAY, Güney Kore merkezli SNT Dynamics tarafından üretilen motor ve otomatik şanzımandan oluşan güç paketiyle donatılacak.

Türkiye’nin Ana Muharebe Tankının üretim sürecinde önemli bir eşik daha aşılıyor.

BMC tarafından geliştirilen ALTAY ana muharebe tankı, ilk etapta Güney Kore merkezli SNT Dynamics tarafından üretilen motor ve otomatik şanzımandan oluşan bir güç paketiyle donatılacak.

Güç paketinin seri üretimi tüm hızıyla devam ederken, Türkiye’nin 2025 yılının Ağustos ayından itibaren ALTAY tanklarını envantere almayı planladığı açıklandı.

Altay Tankı İçin Uygun Görülen Güç Paketi ve Özellikleri

ALTAY tankının güç paketi; motor, şanzıman ve soğutma sisteminden oluşan entegre bir yapıya sahip. Güç paketi motoru Doosan DV27K, şanzımanı ise SNT Dynamics tarafından üretilen EST15K modeli olarak belirlendi. Türk yapımı soğutma sistemi de bu pakete entegre edilmiş durumdadır.

EST15K şanzıman, 6 ileri ve 3 geri vites sistemine sahip olup, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Bu sistem, Alman muadillerinin 5 ileri ve 2 geri vites düzenine kıyasla daha yumuşak vites geçişleri, daha yüksek yakıt verimliliği ve sürüş stabilitesi sunuyor. Şanzımanın üretimi başlangıçta altı aydan uzun sürse de seri üretim sistemi devreye girdiğinde her üç günde bir şanzıman üretilebileceği belirtiliyor.

Üretim ve Test Süreci

SNT Dynamics, ALTAY tankları için 250 adetlik güç paketi üretimini karşılamak amacıyla üretim tesislerini genişletiyor. Ayrıca, güç paketi Polonya’ya ihraç edilecek K2PL modelleri ile Güney Kore’nin K2 tanklarının dördüncü üretim partisinde de kullanılacak.

Şanzıman ve motor birimleri SNT Dynamics Güvenilirlik Test Merkezi’nde kapsamlı testlere tabi tutuluyor. Türkiye’den teknik ekiplerin de katıldığı testlerde, güç ünitelerinin performansı değerlendiriliyor.

Türkiye, BMC firması aracılığıyla HD Hyundai Infracore ile 218 milyon dolarlık bir motor tedarik sözleşmesi, SNT Dynamics ile ise 188 milyon dolarlık bir şanzıman tedarik sözleşmesi imzaladı. Bu anlaşmalar, 2030 yılına kadar uzanan ek opsiyonları da içeriyor.

Güney Kore’nin Katkıları

ALTAY tank projesi, Almanya’nın geçmişte uyguladığı ihracat kısıtlamaları nedeniyle önemli gecikmeler yaşamıştı. Bunun üzerine Türkiye, Güney Kore’den temin edilen güç paketine yöneldi. Güney Kore, motor ve şanzıman tasarımıyla Almanya’ya bağımlılığı azaltırken, bu ürünlerin ihracat potansiyelini de artırmayı hedefliyor.

SNT Dynamics yetkilileri, şanzıman kontrol ünitesi (TCU) gibi kritik parçaların da artık tamamen yerli olarak üretildiğini ifade ediyor.

Güney Kore’nin bu alandaki teknolojik gelişmeleri, ALTAY tanklarının yanı sıra K2 tankları için de önemli bir avantaj sunuyor. Söz konusu güç paketi, ilk kez 2022 yılının Nisan ayında ALTAY tankına entegre edilmişti.

ALTAY Tankı İçin Gelecek Planları

Türk Ordusu, 2025 yılı itibarıyla ALTAY tanklarını konuşlandırmaya başlamayı planlıyor. Güç paketi üretiminin artmasıyla birlikte, her üç günde bir şanzıman üretilmesi hedefleniyor. İkinci bir üretim tesisi ve performans test odasının kurulmasıyla, üretim kapasitesinin artırılması planlanıyor. Böylece, ALTAY tanklarının ihtiyaç duyduğu 250 güç paketi en kısa sürede tamamlanabilecek.

ALTAY tanklarının geliştirilmesi ve Güney Kore ile yapılan iş birliği, Türkiye’nin savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltmayı ve yerli katkı oranını artırmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, projede atılan her adım, Türk savunma sanayisinin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Yerli ve Milli Güç Grubu BATU İçin Tarih Verilmişti

BMC Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2024 yılındaki SAHA EXPO’da yaptığı açıklamada ALTAY Tankı’nın yerli motoru BATU için tarih vermişti.

ALTAY Tankı’na özel olarak tasarlanan BATU Güç Grubu’nun test sürecinin devam ettiğini ifade eden Tosyalı, Tolga Özbek’e verdiği röportajda, “Biz aslında ALTAY’ın güç grubunu üretmiştik, şu an test aşamasında. Bu süreçte motorun binlerce saatlik testlerden geçmesi gerekiyordu. Dünya genelinde kabul gören standartlara uygun değerleri yakalaması şarttı.” şeklinde konuştu.

BMC Power, BATU Güç Grubu Projesi ile ALTAY Tankı’nın ihtiyaç duyduğu motor, transmisyon ve soğutma sistemlerini geliştirmeyi amaçlamıştı. BATU motoru, Nisan 2021’de BMC Power Test Merkezi’nde ilk kez başarıyla çalıştırılmıştı.

Projenin test aşamaları devam ederken, Tosyalı yerli motor için bir tarih açıklamıştı. Tosyalı, “Bugün geldiğimiz noktada 2026’nın sonu ya da 2027’nin başlarında geliştirdiğimiz güç grubunun testlerini tamamlayacağımızı öngörüyorduk. Bu aşamadan sonra, devam eden üretim sürecine yerli güç gruplarını da dâhil edecektik. Bu, üretimimizi aksatacak bir durum değildi.” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan ALTAY Tankı’na yönelik Almanya’nın uyguladığı motor ambargosu nedeniyle, motorlar Güney Kore’den tedarik edilmişti. ALTAY için yerli motor çalışmalarına devam edilirken, Güney Kore’den tedarik edilen motorların da saha testlerinin sürdüğü belirtilmişti.

BATU: 1500 Beygir Gücünde Yerli Motor

milli bir güç grubudur. 1500 beygir gücünde olan BATU, yüksek tork aktarım kapasitesine sahip çapraz tahrikli transmisyon, düşük profilli zırhlı araçlara uyum sağlayan bir soğutma paketi ve gelişmiş kontrol sistemleriyle donatılmıştır.

Nisan 2021’de ilk kez başarıyla çalıştırılan motor, dünya standartlarına uygun şekilde zorlu testlerden geçirilmiştir. BATU, ALTAY Tankı’nın yalnızca motorunu değil, aynı zamanda transmisyon ve soğutma sistemlerini de kapsayan entegre bir güç grubu çözümüdür.

Güney Kore’den tedarik edilen geçici motorlarla yapılan testler sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde geliştirilen BATU, Türkiye’nin savunma sanayisindeki dışa bağımlılığını azaltmayı ve stratejik bir alanda tam bağımsızlık sağlamayı hedefliyor. Yerli üretimin 2027 yılı itibarıyla tamamlanması ve güç grubunun seri üretim sürecine geçilmesi planlanmıştır.

Kaynak: Korea Daily, Bulgarian Military, Defence Mirror

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

ULAK'tan Genç Mühendislere Kablosuz Haberleşme Yarışması

Sonraki Haber

Kolombiya'nın Göçmen Uçaklarını Reddetmesi, Trump'ı Harekete Geçirdi