Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yapay Zeka Politikaları Derneği tarafından düzenlenen “AI Tomorrow Summit 2025” programında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yapay zeka vizyonunu anlattı. Yılmaz, “Küresel yapay zeka yarışında insan odaklı Türkiye modeliyle fark yaratan, oyun kuran öncü bir ülke olmayı hedefliyoruz” dedi.
Yapay zekanın klasik veri analizinden evrilerek kendi başına yeni fikirler ve çözümler üretebilen üretken bir yapıya dönüştüğünü belirten Yılmaz, bu dönüşümde en önemli iki unsurun nitelikli insan kaynağı ve dijital ekonomiye yön verecek yatırımlar olduğunu vurguladı. Teknolojinin gücünün geleceğe taşınmasının, bu iki dinamiğin güçlü ve uyumlu bir şekilde ilerlemesiyle mümkün olabileceğini ifade etti.

Etik, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik vurgusu
Yılmaz, yapay zekanın sosyal adalet ilkeleri çerçevesinde şekillenmesi gerektiğini, sadece belirli çevrelerin tekelinde olmaması gerektiğini belirtti. “AI sadece belli çevrelerin, belli grupların tekelinde olan bir teknoloji olmamalı” diyerek, toplumun tüm kesimlerinin bu sürece dahil edilmesinin önemini vurguladı.
Etik, hukuki ve sosyal düzenlemelerin gerekli olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ama bu düzenlemeleri abartırsanız bu sefer de yeniliği, dinamizmi, gelişimi engelleyici bir noktaya gelebilirsiniz” şeklinde konuştu. Bu alanda çerçeve düzenlemelerin öncelikli olması gerektiğini, test ederek ve gelişmeleri izleyerek ilerlemenin daha doğru olacağını belirtti.
Yapay zekanın enerji tüketimi ve karbon ayak izi açısından da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, özellikle büyük ölçekli veri merkezlerinin çevresel etkilerinin iklim değişikliği bağlamında ele alınmasının önemini vurguladı.

Eğitim ve kamu hizmetlerinde yapay zeka entegrasyonu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırımcılara yönelik teşviklerini anlatan Yılmaz, insan kaynağının yetkinliklerini piyasa ihtiyaçlarına göre şekillendiren çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Yeni mesleklerin oluştuğunu, bu mesleklerin tüm iş alanlarını etkileyeceğini dile getiren Yılmaz, “Yapay zeka regülasyon danışmanı, dijital sağlık analisti gibi yeni meslekler oluşacak ama tüm meslekleri bu süreçler etkileyecek” dedi.
Bu dönüşüme eğitim sisteminin uyum sağlaması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Eğitim programlarımız, müfredatımız sadece bugünün ihtiyaçlarına odaklanmamalı artık. Bundan daha önemlisi geleceğin ihtiyaçlarını şimdiden tespit edip ona göre müfredatımızı yenilemek durumundayız” diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK iş birliğiyle insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Yılmaz, kamu hizmetlerinde yapay zeka tabanlı dijitalleşmeye büyük önem verildiğini, bu çabaların sadece otomasyon değil, vatandaş odaklı kamu yönetimini hedeflediğini dile getirdi. “Bu sadece otomasyon meselesi değil, aynı zamanda daha akıllı, daha etkin ve vatandaş odaklı bir kamu yönetimi inşa etme vizyonumuzun da temelini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu ile eş güdüm ve stratejik yönlendirme sağlandığını aktaran Yılmaz, Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi ve eylem planını oluşturduklarını hatırlattı.
Yerli teknolojiler ve uluslararası iş birlikleri
Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi kapsamında Türkçe büyük dil modellerinin geliştirilmesi, yerli yapay zeka uygulamalarının yaygınlaştırılması ve Türkiye’yi küresel düzeyde rekabetçi kılacak işlemci altyapısının kurulması gibi hedefler belirlendi. Yılmaz, bu alanda uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesini de öncelikli hedef olarak tanımladı.
Yılmaz, savunma sanayisinde bilişsel elektronik harp projeleri yürütüldüğünü, sağlıkta yapay zeka destekli mamografi değerlendirme sisteminin erken teşhis sağladığını ve kanserle mücadelede önemli katkılar sunduğunu belirtti.
Çevre, şehircilik ve afet yönetimi alanında Coğrafi Bilgi Sistemleri altyapısı ile yapay zekayı entegre ederek hızlı müdahale ve hasar tespiti konusunda yerli çözümler geliştirildiğini ifade etti. Akıllı şehir projelerinde ise enerji verimliliği ve sürdürülebilir kaynak kullanımı hedefleniyor.

Yapay zekayla kişiselleştirilmiş gündem takibi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının kişiye özel gündem takibi yapacak yapay zeka modeli “Bilge Uz” üzerinde çalıştığını açıklayan Yılmaz, bu sistemin kullanıcıların ilgi alanlarına göre medyayı ve sosyal medyayı analiz ederek gündemi kişiselleştirilmiş biçimde sunacağını söyledi.
Uluslararası uyum ve insan merkezli vizyon
Yılmaz, etik ve güvenlik risklerinin yönetimi konusunda Avrupa Konseyi ve AB düzenlemeleriyle uyum sağlandığını, bu alanda uluslararası düzenlemelere katkı sağlandığını belirtti. Teknolojiye insanı merkeze alan bir yaklaşımla ilerlediklerini ifade ederek, “Geleceği akıl, emek ve vicdanla birlikte tasarlıyor ve şekillendiriyoruz” dedi.
Zirvenin “Geleceği şekillendir” çağrısının tüm paydaşlara hitap ettiğini belirten Yılmaz, kamu olarak yapay zeka temelli iş birliklerini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Programın sonunda Yılmaz ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, zirve alanındaki stantları ziyaret etti.
Kaynak: AA