Son elde edilen uydu görüntüleri, Kuzey Kore’nin şimdiye kadar inşa ettiği en büyük savaş gemisi olan yeni güdümlü füze fırkateynini tamamlanmak üzere olduğunu ortaya koydu. Güneybatıdaki Nampo Tersanesi’nde yürütülen çalışmalar kapsamında inşa edilen bu gemi, yaklaşık 140 metre uzunluğa ve 4.000-5.000 ton arasında bir deplasmana sahip.
6 Nisan 2025 tarihli Maxar uydu görüntüsüne göre, gemi donatım aşamasında olup 120 metrelik yüzer havuzda yer alıyor ve üzeri ağla örtülerek görüntülemesi zorlaştırılmış durumda. Aynı tersanedeki güncellenmiş donatım iskelesi, iki kule vinç ve çok sayıda parça ile desteklenmiş halde bulunuyor.
Uzmanlara göre, gemi gövdesinde bulunan geniş alanlar, 50’den fazla füze taşıyabilecek kapasitede dikey fırlatma sistemleri (VLS) için ayrılmış durumda. Bu sistemlerin seyir füzeleri, hava savunma füzeleri ve balistik füzelerle entegre çalışabileceği değerlendiriliyor.

Yeni gemi, önceki sınıfları geride bırakıyor
Kuzey Kore donanması daha önce yaklaşık 1.500 tonluk Amnok sınıfı korvetler inşa etmişti. Ancak yeni fırkateyn, hem boyut hem de silah kapasitesi açısından bu sınıfın çok ötesinde yer alıyor.
Army Recognition’ın haberine göre; uydu görüntüleri, 2023 yılına kadar inşası yavaş ilerleyen geminin, son bir yılda hızla tamamlandığını gösteriyor. Ayrıca aynı tersanede ikinci bir gövdenin daha inşa edildiği belirtiliyor; bu da yeni geminin bir prototip değil, yeni bir sınıfın öncüsü olabileceği yorumları yaptırıyor.
Geminin, Kuzey Kore’nin 2023’te Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (IMO) bildirdiği iki helikopter fırkateyninden (FFH) biri olabileceği, eğer bu doğrulanırsa, Kore Halk Donanması tarihinde helikopter taşıyan yalnızca ikinci savaş gemisi olacağı bilgisi de aktarılıyor.
Kuzey Kore’nin deniz muharebe güçleri
Kore Halk Donanması (KPA Navy), uzun yıllar boyunca kıyı savunmasına dayalı bir strateji izleyerek, bu doğrultuda çoğunluğu küçük tonajlı hücumbotlar, denizaltılar ve korvetlerden oluşan bir filo geliştirmişti. Ancak son yıllarda gözlenen modernizasyon çabaları kapsamında daha büyük ve çok rollü savaş gemilerine yönelme dikkat çekiyor.
Donanmanın mevcut envanterinde eski Sovyet ve Çin tasarımı gemilerin yanı sıra, yerli üretim Amnok sınıfı korvetler ve Song-O sınıfı mini denizaltılar öne çıkmakta. Özellikle seyir füzeleriyle donatılmış platformlar ile denizden karaya angajman kabiliyetini artırma yönünde önemli adımlar atıldı. Yeni fırkateyn sınıfı, bu dönüşümün en güncel ve dikkat çekici halkası olarak öne çıkarken, Kuzey Kore’nin yalnızca kıyılarını değil, bölgesel deniz sahasını da kapsayan daha geniş bir etki alanı oluşturma hedefini açıkça yansıtıyor.

Stratejik deniz gücü hedefi
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 2022 yılında ülkenin donanmasını güçlendirme sözü vermişti. 2023’te aynı tersanede nükleer denizaltı inşa ederek, suya indirmişti. Bu yeni savaş gemisi, bu hedef doğrultusunda atılmış somut bir adım olarak ele alınabilir. Özellikle ABD ve Güney Kore’nin bölgedeki deniz gücüne karşı Kuzey Kore’nin bir denge unsuru oluşturması amaçlanıyor.
Her ne kadar teknolojik seviyesinin Güney Kore ve ABD donanmalarının gerisinde olduğu düşünülse de, yeni gemi Kuzey Kore’nin denizcilik kapasitesini ciddi ölçüde artırma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor. VLS sistemleriyle donatılmış olması, farklı füze türlerinin konuşlandırılmasına olanak tanıyarak bu kapasiteyi daha da çeşitlendirme imkanı sağlıyor.

Kaynak: Beyond Paralel, Army Recognition