Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransa Ulusal Meclis Savunma Komisyonu oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’ye olası Meteor füzesi satışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Lecornu, İngiltere ve Türkiye arasında devam eden müzakerelere işaret ederek, Fransa’nın bu süreçte herhangi bir kontrolünün bulunmadığını vurgulayarak; “İngiltere’nin silah ihracatı üzerinde kontrolümüz yok.” cevabını verdi.

11 Şubat’ta Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelerek Türkiye’ye Meteor füzesi satışının engellenmesi talebinde bulunmuş, bir rapor sunmuştu. Ancak Macron bu talebi geri çevirmişti. Fransa tarafı, Meteor füzesinin altı ülkenin (Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve İsveç) ortak üretimi olan bir sistem olduğunu ve uluslararası anlaşmalar gereği böyle bir engellemenin pratikte mümkün olmadığını Miçotakis’e iletse de Yunanistan’ın bu konudaki rahatsızlığı son bulmuyor.

Öte yandan Lecornu, Fransa’nın Türkiye’ye Eurofighter savaş uçakları satmadığını ve dolayısıyla bu süreçte doğrudan bir etkisinin olmadığını ifade etti. Ayrıca, Fransa’nın Yunanistan’a Rafale savaş uçakları sattığını hatırlatarak, “Bu konuda diplomasi ve iknadan başka çaremiz olmadığını düşünüyorum. Herkesin birbiriyle konuşmasını sağlayacak bir yol bulmalıyız.” dedi ve mevkidaşı ile bu konuları görüşmek için önümüzdeki günlerde Atina’yı ziyaret edeceğini belirtti.
Yunanistan Israrı; Neden ?
Yunanistan, Türkiye’nin Meteor füzesi tedarikine karşı çıkıyor çünkü bu gelişmiş silah sistemi Türkiye’nin hava muharebe yeteneklerini önemli ölçüde artırabilir.

Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Yunanistan, Türkiye’nin bu tür ileri teknolojiye sahip silah sistemleri edinmesini güvenlik açısından bir tehdit olarak gördüğünü iddia ediyor. Böylelikle Yunanistan ülkemizin böyle bir teknolojiye sahip olarak bu tarz bir üstünlük kazanmasını istemiyor. Meteor füzesi, yüksek manevra kabiliyeti ve uzun menzili ile dikkat çeken bir görüş ötesi havadan havaya füzedir ve Türkiye bu füzeleri satın almayı planladığı Eurofighter Typhoon uçaklarıyla kullanmayı düşünüyor. Yunanistan ise bu teknolojiye Fransa’dan aldığı Rafale uçakları ile sahip.

Türkiye, Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedariki için İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya’dan oluşan Eurofighter konsorsiyumu ile görüşmeler yürütmekte. Almanya’nın başlangıçtaki itirazlarına rağmen, Kasım 2024 itibarıyla Almanya, satışın gerçekleşmesi için gerekli teknik görüşmelere onay vermişti. Bu gelişmeyle birlikte, Türkiye’nin 40 adet Eurofighter Typhoon uçağı satın alma süreci hız kazandı.
Fransa’nın Atina ile yapacağı görüşme ve bu sürecin ülkemiz adına nasıl sonuçlanacağı fazlasıyla merak ediliyor. Gelişmeler hem dünya hem Türkiye ve Yunanistan basınının gündeminde kalmaya devam ediyor.