Karanlık Aydınlık

Türkiye, Savunma Sanayi İhracatında 10 Milyar Dolar Sınırını Aşmayı Hedefliyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye’nin savunma sanayisi ihracatında 10 milyar doları aşan ülkeler arasına girmeyi hedeflediğini açıkladı.

Türkiye Savunma Sanayisinde İhracat Rekoruna Koşuyor

Savunma sanayi alanında son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştiren Türkiye, ihracatta yeni bir rekora hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma sanayisi firmalarının son iki yılda toplam değeri 20 milyar doları aşan sözleşmelere imza attığını belirtti. Görgün, artan ihracat hacmi ve sahada kendini kanıtlayan sistemlerle birlikte, iki yıl içinde 10 milyar doların üzerinde savunma sanayisi ihracatı yapan ülkeler arasına girmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Savunma Sanayisinde Büyüme Devam Ediyor

SAHA MİHENK 2. Milli Havacılık Endüstrisi Çalıştayı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katılımıyla Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Sanayi Bölgesi’nde (HAB) düzenlendi. Çalıştayda konuşan Haluk Görgün, sektörün mevcut durumu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Türkiye’nin savunma sanayisinin 15 milyar doları aşkın ciroya, 3 milyar dolarlık AR-GE harcamasına ve 100 milyar doların üzerinde proje hacmine ulaştığını vurgulayan Görgün, sektörün 3 bin 500’den fazla firmaya ve 90 binin üzerinde çalışana sahip olduğunu belirtti.

Görgün, “2004’ten bu yana uygulanan politikalar sayesinde savunma sanayisinde yerlilik oranı yüzde 20 seviyelerinden yüzde 80’in üzerine çıktı. 2024’te ihracatımız, bir önceki yıla göre yüzde 29’luk artışla 7,1 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk iki ayında ise 650 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik ve geçen yıla göre yüzde 34’lük bir artış kaydettik” dedi.

Türkiye’nin Küresel Hedefleri

Savunma sanayisi, kilogram başına ihracat değeri açısından Türkiye ekonomisine en büyük katkıyı sunan sektörlerden biri haline geldi. Görgün, “Türkiye’nin genel ihracatında kilogram başına ortalama değer 1,57 dolar seviyesindeyken, savunma sanayisinde bu rakam yüzde 14’lük bir artışla 65 doları aştı. İnsansız hava araçları gibi bazı ürün gruplarında ise kilogram başına ihracat değeri 10 bin doların üzerine çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin savunma sanayisinde büyük hedeflere sahip olduğunu vurgulayan Görgün, AR-GE ve inovasyona yatırım yapmanın, uluslararası iş birliklerini güçlendirmenin ve yeni pazarlara açılmanın önemine dikkat çekti. Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarılarını sürdürebilmesi için Türk milletinin desteğine ve katkısına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ülkemiz, dünya savunma sanayisi pazarında rekabet gücünü artırmak ve bölgesinde güvenlik ile istikrarı sağlamak için çalışmalarına devam ediyor” dedi.

SAHA MİHENK ve Havacılık Sektörünün Geleceği

Görgün, havacılık ve uzay sanayisinde uluslararası kalite standartlarına uyumun kritik öneme sahip olduğunu belirtti. SAHA MİHENK’in, Türkiye’nin havacılık ve uzay sanayisinde uluslararası kalite standartlarına uyum sağlamak ve sertifikasyon süreçlerini yerlileştirmek amacıyla oluşturulmuş önemli bir yapı olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda ROKETSAN’ın, yerli denetçiler tarafından denetlenen ve Türk Loydu tarafından sertifikalandırılan ilk firma olduğunu aktaran Görgün, ASELSAN ve HAVELSAN gibi firmaların da kalite yönetim süreçlerinde önemli aşamalar kaydettiğini söyledi.

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ise havacılık sektörünün büyüklüğünün 2023’te 44 milyar dolar seviyesinde olduğunu, 2031’e kadar ise 80 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade etti. SAHA İstanbul’un, 1000’in üzerinde katılımcı firmayla Avrupa’nın en büyük kümelenmesi konumuna geldiğini belirten İkinci, uzay teknolojilerinin de giderek daha önemli hale geldiğini ve bu doğrultuda Milli Uzay Endüstrisi Komitesi’nin kurulduğunu açıkladı.

Türkiye, Savunma Sanayisinde Küresel Oyuncu Olma Yolunda

Savunma sanayisindeki ihracat artışı ve yüksek teknolojiye dayalı üretimler, Türkiye’yi küresel savunma pazarında önemli bir oyuncu haline getirmeye devam ediyor. Yapılan yatırımlar, geliştirilen sistemler ve artırılan kalite standartlarıyla Türkiye, hem iç hem de dış pazarda etkisini güçlendirmeyi hedefliyor.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

ABD, Yunan Medyasındaki Askerî Üssün Kapatılmasına Dair İddiaları Yalanladı

Sonraki Haber

ASELSAN'ın 2024 Yılı Net Kârı 15,2 Milyar Lira Oldu