Türk savunma sanayi firmaları farklı kategorilerdeki yeni nesil çözümleri ile önemli bir fuarda daha yerlerini alacak.Latin Amerika’nın en büyük savunma ve güvenlik organizasyonlarından biri olan LAAD Defence & Security 2025, 1-4 Nisan tarihleri arasında Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde gerçekleştiriliyor ve ülkemizden 20’nin üzerinde firma bu büyük fuarda ürünlerini tanıtacak.
Savunma, iç güvenlik, kamu düzeni ve siber güvenlik alanlarında faaliyet gösteren yerli ve yabancı yüzlerce firma, bu yılki etkinlikte son teknoloji ürünlerini tanıtma fırsatı buluyor. 30’dan fazla ülkeden resmi delegasyonun ağırlandığı LAAD 2025 toplamda 400’ü aşkın firmanın katılımıyla düzenleniyor. Türk savunma sanayi firmaları, fuar kapsamında savunma sanayii alanındaki mevcut iş birliklerini geliştirmeyi ve yeni ihracat fırsatları yaratmayı hedefliyor.

Türk firmaları geniş bir portföyle LAAD 2025’te
Katılım sağlayacak Türk firmalarının tam listesi şöyle:
- ARMELSAN
- ASELSAN
- ASFAT
- Ateşçi
- ASPİLSAN
- BAYKAR
- Birant Makina
- CANiK ve SYS Grup
- Electroland
- FNSS
- HAVELSAN
- MKE
- NUROL MAKİNA
- OTOKAR
- REPKON
- Sarsılmaz
- STM
- TAIS Shipyard
- TUSAŞ
- Volt

Firmalar; zırhlı kara araçları, deniz platformları, insansız hava sistemleri, mühimmat çözümleri ve ileri teknoloji tabanlı elektronik sistemler gibi geniş bir yelpazede ürünlerini sergileyecek.
ASFAT, ADA sınıfı korvet ve kamyona entegre ARPAN’ı tanıtırken; OTOKAR, modüler yapısıyla öne çıkan paletli zırhlı aracı TULPAR‘ı 120 mm HITFACT MkII Leonardo kulesiyle birlikte sergiliyor. Otokar ayrıca, dünya çapında tanınan ve talep gören 4×4 COBRA II hafif taktik aracı başta olmak üzere, 4×4, 6×6 ve 8×8 tekerlekli zırhlı araçlarını da tanıtacak.

FNSS, John Cockerill Defence ile birlikte geliştirdiği KAPLAN MT’yi bölge pazarına sunuyor. KAPLAN MT, gelişmiş süspansiyon sistemi, yüksek manevra kabiliyeti ve 105 mm’lik ana silahıyla, modern muharebe koşullarında etkinlik sağlamak üzere tasarlanmış orta sınıf bir tank olarak öne çıkıyor. MKE, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan ve müttefik ülkelere ihracatını gerçekleştirdiği; sahada hızla konuşlanabilen ve farklı arazi koşullarında rahatça kullanılabilen, taşınabilir yapıda bir 105 mm hafif obüs sistemi BORAN’ı fuarda sergileyecek.

Ülkemizde ve uluslararası arenada insansız hava aracı çözümleri ve iş birlikleri ile öne çıkan BAYKAR, jet motorlu insansız savaş uçağı KIZILELMA ile sahnede yer alırken aynı zamanda AKINCI ve Bayraktar TB2‘yi de sergiliyor, STM kara ve deniz sistemlerinde dikkat çekici bir portföy sunuyor: TOGAN gözcü İHA, BOYGA mühimmat bırakan İHA gibi platformların yanı sıra, STM500 denizaltı, İstif sınıfı fırkateyn, Ada sınıfı korvet, STM MPAC hücumbotu, CG-3100 sahil güvenlik gemisi ve STM NETA insansız sualtı aracı tanıtılıyor.

CANiK ve bağlı olduğu Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri de, LAAD 2025’e katılım sağlıyor. Grup bünyesindeki CANiK, AEI Systems üretimi 30×113 mm VENOM LR orta kalibre topu ve UNIROBOTICS’in geliştirdiği uzaktan komutalı silah kulelerini tanıtıyor. VENOM LR sistemi, düşük geri tepme özelliği ve ayarlanabilir atış hızı ile özellikle Brezilya’nın aktif mühimmat altyapısına uyumlu yapısıyla dikkat çekiyor.

ASELSAN ise LAAD 2025’te hava mühimmatlarından haberleşme ve güvenlik sistemlerine kadar uzanan geniş bir ürün gamını sergiliyor. Tanıtılan sistemler arasında, F-16 gibi hava platformlarından SADAK-4T ile çoklu atım imkânı sunan TOLUN güdümlü mühimmatı; GÖZDE 82 ve LGK 82 lazer güdüm kitleri; ASTELA 3710 taşınabilir telsiz sistemi; MİDAS izinsiz giriş tespit sistemi ve şehir güvenliğine yönelik ODAKAN CityGuard çözümü yer alıyor. ASELSAN, bu ürünlerle bölgedeki farklı kullanıcı ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmayı hedefliyor.
Yabancı firmalarla rekabet ve iş birliği için ortak zemin
LAAD 2025’e ABD merkezli RTX (Raytheon Technologies), Lockheed Martin, İtalyan Leonardo, Güney Afrikalı Milkor ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli EDGE Group gibi savunma sektörünün önemli aktörleri de katılıyor. RTX, özellikle Patriot sistemleri ve radar teknolojileriyle bilinirken; Lockheed Martin ise en sık bilinen ve ülkemizin de CAATSA kapsamında alım gerçekleştiremediği F-35 programı ve uzun menzilli füze sistemleriyle dikkat çekiyor. Leonardo’nun fuarda NH90 helikopteri ve elektronik harp çözümleri öne çıkıyor. Milkor, çok namlulu el bombası atarları ve İHA sistemleriyle; EDGE Group ise yakın zamanda tanıttığı yapay zeka destekli savunma teknolojileriyle öne çıkıyor.

Stratejik temaslar gerçekleştirilecek
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı koordinasyonunda IDEF, LAAD 2025 fuarına tanıtım standı ile katılarak Türkiye’nin savunma sanayii ihracatındaki etkinliğini artırmayı hedefliyor. Türkiye’nin en büyük savunma sanayii fuarı olarak IDEF, uluslararası tanıtım ve iş birliği fırsatlarını değerlendirmek, aynı zamanda 22-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek olan IDEF 2025’e katılımcı çekmek amacıyla LAAD 2025’te yerini alacak.

Öte yandan Savunma Sanayi Başkanlığı’da yeni bağlantılar ve anlaşmalar için Brezilya’da bulunacak.
LAAD 2025’in , savunma ürünlerinin sergilendiği bir platformun ötesinde, önceki yıllardan da yola çıkarak stratejik ortaklıkların kurulması açısından önemli bir işlev görmesi bekleniyor. Türk savunma sanayi firmalarının katılımı ile Latin Amerika’daki Türk savunma sanayi görünürlüğünün artması ve bölgesel ihtiyaçlara uygun çözümlerin doğrudan tanıtılması hedefleniyor.