Karanlık Aydınlık

SpaceX’ten kutup yörüngesine tarihi insanlı uzay uçuşu

SpaceX, Fram2 görevi ile kutup yörüngesine ilk insanlı uçuşu başarıyla gerçekleştirdi. Görevde 4 sivil astronot yer aldı.

ABD merkezli uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, “Fram2” görevi kapsamında Dünya’nın kutup yörüngesine ilk insanlı uzay uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Görevde yer alan dört sivil astronot, Dragon uzay aracı ile Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Falcon-9 roketi aracılığıyla fırlatıldı.

Görev komutanı olan kripto para milyarderi Chun Wang’a; Norveçli sinematograf Jannicke Mikkelsen, Avustralyalı kutup araştırmacısı Eric Philips ve Alman robotik araştırmacısı Rabea Rogge eşlik etti. Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip ilk aşama güçlendiricisi, fırlatmadan kısa süre sonra Atlas Okyanusu’nda bulunan “A Shortfall of Gravitas” adlı insansız platforma başarıyla iniş yaptı.

Kutup bölgeleri ilk kez insanlı görevle gözlemlenecek

Görevin 3 ila 5 gün arasında sürmesi beklenirken, Dragon uzay aracının yaklaşık 422 kilometre yüksekliğe ulaşacağı ve 60 ila 90 derece eğime sahip bir yörüngede Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na defalarca geçiş yapacağı bildirildi. Bu sayede astronotlar, daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan tam olarak gözlemlenemeyen kutup bölgelerini inceleme imkânı bulacak.

Uzayda insan sağlığına yönelik 22 deney yapılacak

Fram2 görevi kapsamında ekip, uzayda insan sağlığı ve performansını geliştirmeye yönelik toplam 22 deney gerçekleştirecek. Bu çalışmalar, gelecekte planlanan uzun süreli görevler için önemli veriler sağlayacak. Görevin kesin bitiş tarihi henüz açıklanmazken, inişin Güney California açıklarındaki Pasifik Okyanusu’na yapılması planlanıyor.

Kaynak: İHA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Kırıkkale kilit kavşakta 30 kilometrelik bayram dönüş trafiği

Sonraki Haber

VPN nedir, nasıl kullanılır?