Karanlık Aydınlık

SOM-J Seyir Füzesi Su Üstü Hedefi Tam İsabetle Vurdu

TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN iş birliğiyle geliştirilen SOM-J seyir füzesi, kritik bir testte su üstü hedefe başarıyla kilitlendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen SOM-J seyir füzesinin, su üstü bir hedefe karşı yapılan ilk test atışında başarılı bir şekilde hedefi vurduğunu duyurdu.

Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “SOM-J, modern harp ortamında Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için etkin bir kuvvet çarpanı olacak ve uzun menzilden yüksek değerli hedeflerin etkisiz hale getirilmesini sağlayacak” ifadesine yer verdi.

Kacır, füzenin teknik özelliklerine de değinerek, SOM-J’nin kara ve su üstü hedeflere karşı kullanılabildiğini, veribağı ile atış sonrası kontrol imkânı sunduğunu ve KAAN ile KIZILELMA gibi yerli hava platformlarıyla uyumlu olduğunu belirtti. Füzenin ayrıca kızılötesi arayıcı başlık, düşük radar görünürlüğü ve su üstü hedeflere karşı optimize edilmiş harp başlığı taşıdığına dikkat çekti.

Güçlü Vuruş Kabiliyeti, Yerli Teknoloji

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de test atışına ilişkin yaptığı açıklamada, SOM-J’nin zorlu koşullar altında su üstü hedefi başarıyla vurduğunu ifade etti. Görgün, “Göklerden gelen vuruş gücümüz artık daha etkili, daha sessiz, daha isabetli” diyerek, projede emeği geçen tüm paydaşları tebrik etti.

Görgün, bu mühimmatın yerli ve milli mühendislik ile geliştirildiğini ve Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı yansıttığını vurguladı.

F-16 ile Başarılı Test

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise SOM-J’nin çok sayıda ileri teknoloji özelliğe sahip olduğu ve F-16 uçağından yapılan atış testiyle başarıyla sınandığı bildirildi. Açıklamada, test sırasında veribağı ile haberleşme ve kontrol, azami menzil, vuruş hassasiyeti ve su üstü hedeflere angajman gibi parametrelerin başarıyla yerine getirildiği belirtildi.

Ayrıca, SOM-J Projesi’nin, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) uyumluluğu çerçevesinde, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) idaresinde, ROKETSAN ana yükleniciliğinde ve TÜBİTAK SAGE’nin ana alt yükleniciliğinde yürütüldüğü vurgulandı.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Hükümet Düşmesi Ne Demektir, Hükümet Nasıl Düşer?

Sonraki Haber

Kuzey Kore, Yeni Uçaksavar Füze Sistemini Test Etti