Karanlık Aydınlık

SARPKAN Projesi: Liseli Öğrencilerden Doğal Afetler İçin Yenilikçi Çözüm

Karaman’daki liseli öğrencilerin doğal afetlerde iletişim sorunlarını çözmek için geliştirdiği SARPKAN projesi, TÜBİTAK yarışmasında büyük ilgi gördü.

Karaman’da lise öğrencileri, doğal afetler sonrası yaşanan iletişim aksaklıklarını gidermek amacıyla geliştirdikleri SARPKAN projesiyle dikkat çekti. TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Konya Bölge Finali ve Sergisi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan öğrenciler, SARPKAN: Afet Bölgeleri İçin Mobil Baz İstasyonlu Dikey İniş-Kalkışlı İnsansız Hava Aracı projesiyle büyük ilgi topladı.

6 Şubat Depremlerinden İlham Alındı

SARPKAN projesini geliştiren öğrenciler, 6 Şubat depremlerinde Hatay’da yaşanan iletişim aksaklıklarından ilham aldıklarını belirtti. Proje ekibinden 11. sınıf öğrencisi Ece Naz Özgür, “Ekip arkadaşlarımızın kuzeni, deprem bölgesinde iletişim sorunlarını bizzat gözlemledi. Biz de afetlerde haberleşme ağlarının zarar görmesini engellemek için bir çözüm üretmeye karar verdik” dedi.

Öğrenciler, SARPKAN’ın afet bölgelerinde iletişim ağlarını destekleyen bir yönlendirici (router) sistemine sahip olduğunu ve kurtarma ekiplerine anlık görüntü aktararak hasar tespitine katkı sağladığını ifade etti. Yapılan analizler sonucu SARPKAN’ın dikey iniş-kalkış yapabilen (VTOL) yapısı sayesinde engebeli arazilerde rahatlıkla görev yapabildiği, yerdeyken 9 saat 16 dakika, havadayken ise 3 saat 38 dakika boyunca çalışabildiği belirtildi.

SARPKAN Yalnızca İletişimi Sağlamakla Kalmıyor

Proje ekibinden Alpsungur Türkoğlu (17), SARPKAN’ın normal uçaklardan farklı olarak dikey motorlara sahip olduğunu vurgulayarak, “Normal uçaklar yatay motor sistemine sahip olduğu için kalkış için piste ihtiyaç duyuyor. Bizim geliştirdiğimiz araç ise dikey motorları sayesinde engebeli ve yıkılmış alanlarda bile kalkış yapabiliyor” dedi.

Ayrıca, SARPKAN yalnızca iletişim sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ön bölmesinde tıbbi malzeme ve erzak taşıyabiliyor. Araç, ayaklarındaki özel bölmelere çengel takılarak farklı faydalı yükleri de afet bölgelerine ulaştırabiliyor.

TÜBİTAK 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda büyük ilgi gören SARPKAN, afet yönetimi ve insansız hava araçları teknolojisinde yenilikçi bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Türkiye, Avrupa Güvenliğinde Önemli Bir Oyuncu Olmaya Hazırlanıyor

Sonraki Haber

Çanakkale'de Yapay Zeka Destekli Radar ile Hız Denetimi