Malezya’nın Langkawi Adası’nda düzenlenen LIMA 2025, Türk savunma sanayisi firmalarının uluslararası alandaki varlığını bir kez daha ortaya koyduğu ilk gününü tamamladı. Etkinliğin ilk gününde, Türkiye’den katılan 17 firma dikkat çekici ürün tanıtımları, anlaşmalar ve diplomatik temaslarla öne çıktı. Türkiye, fuara ev sahibi Malezya’nın ardından en fazla firma ile katılan ülke oldu.

Geniş kapsamlı fuarda yenilikçi çözümleri ile yer alan firmalarımız, Asya-Pasifik ülkeleri ile temaslar gerçekleştirme fırsatları buldu. Fuarda standların yanı sıra deniz ve hava bileşenleri de sergileniyor. Uluslararası firmaların da yeni iş birlikleri arayışı söz konusu.

STM’den Çok Amaçlı Destek Gemisi ve İHA tanıtımları
STM, fuarda 153 metre uzunluğa ve 9.700 ton deplasmana sahip Çok Amaçlı Destek Gemisi’ni (MRSS) tanıttı. Gemi, 500 personel, 14 ana muharebe tankı ve 9 amfibi aracı taşıyabiliyor. Ayrıca iki 15 tonluk helikopterin eş zamanlı iniş-kalkış yapabileceği bir güverteye sahip. Gemi, 8.000 deniz mili menzile ve 30 gün denizde kalma kapasitesine sahip. STM ayrıca KARGU, TOGAN ve BOYGA taktik mini İHA sistemlerini de sergiledi.

Muhtıra İmzalandı
STM, fuarın ilk gününde Malezya’nın en köklü tersanelerinden biri olan Lumut Naval Shipyard SDN BHD (LUNAS) ile deniz projelerinde iş birliğini kapsayan bir mutabakat muhtırası (MoU) imzaladı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen bu imza, Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in katılımıyla gerçekleşti. Anlaşma, iki ülkenin denizcilik alanındaki ortaklığını pekiştirecek

HAVELSAN’dan dijital çözümler ve stratejik anlaşmalar
HAVELSAN, Malezya’nın Dagang NeXchange Berhad (DNeX) firmasıyla iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma; veri analitiği, siber güvenlik ve görev kritik sistemler gibi alanlarda ortak projeleri kapsıyor. Ayrıca HAVELSAN, ASPİLSAN ile birlikte geliştirdiği KOVAN enerji yönetim sistemi için de iş birliği protokolü de imzalandı.
HAVELSAN tarafından geliştirilen KOVAN, kamu, özel sektör ve askeri kurumlara yönelik yerli ve milli bir kurumsal kaynak yönetim sistemi. İnsan kaynakları, finans ve lojistik gibi süreçleri entegre şekilde yönetmeyi sağlıyor. Bulut tabanlı ve açık kaynak yapısıyla esnek bir altyapı sunan KOVAN, siber güvenliğe uygunluğu ve yapay zeka entegrasyonu da söz konusu. Sistem Türkiye’de pek çok kamu kurumu ve askeri birimde aktif olarak kullanılıyor.

ASELSAN’dan SAPURA ile haberleşme teknolojisi iş birliği
Türk firmaların stratejik ortaklıklarını geliştirme çalışmaları ASELSAN ile devam etti. ASELSAN, LIMA 2025 kapsamında Malezya’nın önde gelen teknoloji firmalarından SAPURA ile kritik haberleşme teknolojilerinin birlikte geliştirilmesine yönelik bir iş birliği anlaşması imzaladı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol tarafından duyurulan anlaşma ile ASELSAN’ın yerli ve milli çözümleri Malezya’nın savunma iletişim altyapısında yer alacak.

DESAN’dan MMEA’ya çok maksatlı görev gemisi
DESAN, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı (MMEA) ile çok maksatlı bir görev gemisi için sözleşme imzaladı.
Günün ilk etkinliklerinden biri olarak ortayan çıkan protokolde Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de yer aldı. SEFT tarafından tasarlanan ve Türk Loydu tarafından klaslanan yani denetlenip sertifikalandırılan gemi, ASELSAN ve HAVELSAN sistemleriyle donatılacak. 70 personel, 30 yolcu kapasiteli gemide, dört hızlı müdahale botu, iki BAHA İHA ve bir helikopter platformu bulunacağı da aktarılan bilgiler arasında.
Diplomatik temaslar ve ikili görüşmeler ön plandaydı
LIMA 2025’in ilk gününde Türk firmaları yalnızca ürünlerini sergilemekle kalmadı, aynı zamanda Malezya başta olmak üzere Güneydoğu Asya ülkeleriyle diplomatik ve ticari ilişkileri güçlendirmeye yönelik görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği koordinasyonunda düzenlenen toplantılar, firmalar arası iş birliğini pekiştirmeyi amaçladı.

Gerek Türk gerek Malezyalı yetkililerce ziyaret edilen Türk firmaların standları beğeni topladı. Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin başta olmak üzere birçok üst düzey siyasi ve askeri yetkili Türk stantlarını ziyaret etti. Bu ziyaretler kapsamında firmaların ürünleri hakkında bilgi alındı ve olası iş birlikleri üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Türkiye, 24 Mayıs’ta son bulacak olan fuara 17 firma ve ada sınıfı korvet gemilerimizden TCG BÜYÜKADA ile katılımı yoğun ilgi görmeye devam edecek. Türkiye-Malezya dostluğunun ve ikili ilişkilerin pekiştirilmesi beklenen fuarda, mevcut anlaşmaların yanı sıra yeni iş birlikleri ile ülkemizin savunma sanayi ihracat potansiyelinin büyümesi bekleniyor.