Karanlık Aydınlık

İsrail’in Tahribatları Bitmiyor; Elektrik Kesintisi ve Su Krizi

Gazze’de elektrik kesintisi ve yakıt girişinin engellenmesi, su arıtma tesislerini devre dışı bırakırken halkı temiz içme suyundan mahrum etti.

Gazze Şeridi’nde, İsrail’in 9 Mart’ta aldığı elektrik tedarikini kesme kararı ve jeneratörler için gerekli yakıtın bölgeye girişine izin vermemesi, insani krizi derinleştirdi. Elektrik kesintisi nedeniyle Deyr el-Belah kentindeki merkezi deniz suyu arıtma tesisi faaliyetlerini büyük ölçüde durdurdu.

Bölgede elektrik akımının kesilmesiyle birlikte daha önce günlük 18 bin metreküp su arıtan tesisin kapasitesi 3 bin metreküpün altına düştü. Gazze Sahil Belediyeleri Su İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Ömer Ştat, jeneratörlerin yakıt eksikliği nedeniyle kısa süre içinde tamamen durabileceğini belirtti.

Gazze’nin çeşitli noktalarında İsrail saldırıları sonucu su altyapıları ve su kuyuları büyük tahrip görmüş, çok sırada su kuyusu tamamen kullanılamaz hale gelmişti. Deyr el-Belah Belediye Başkanı Nizar Ayyaş, tatlı su oranının yüzde 70 oranında azaldığını ifade etti.

Aynı zamanda yardım çalışmaları ile ulaştırılmaya çalışılan sulara ise zarar gören, yıkıntılarla dolan kötü yollar yüzünden ulaşılamadığı biliniyordu. Bu durumun kötü su kullanımı artırması daha öncede bir çok yardım kuruluşunca dile getirilmiş, salgın hastalıkların önüne geçilmesi istenmişti.

İnsani Kriz Derinleşiyor

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı geçiş kısıtlamaları ve elektrik kesintisi kararının halkın yaşamını doğrudan tehdit ettiğini söyledi. Kasım, “İsrail bu uygulamalarıyla, Filistinlilere yönelik aç ve susuz bırakma savaşını sürdürüyor.” diyerek uluslararası toplumun bu insanı kriz karşısında harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi’ne göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden sıkı çatışmalar sonucunda bölgede 330 bin metre su şebekesi ve 655 bin metre kanalizasyon hattı kullanılamaz hale geldi.

Elektrik Krizi ve Sonuçları

Gazze Şeridi’nde elektrik özellikle arıtma tesisleri, fırınlar ve hastaneler için hayati önem taşıyor.

Elektrik kesintisi halihazırda yetersiz imkanlarla hizmet vermeye çalışan hastaneleri de olumsuz etkiliyor. Hastaneler sınırlı jeneratör kapasitesiyle çalışmaya devam ederken, bölgeye yakıt girişinin engellenmesi sağlık sistemini tehdit ediyor.

Ateşkesin devam etmesi için yükümlülüklerin yerine getirileceğini dile getiren Kasım, “Savaşın başından itibaren zaten Gazze Şeridi’nde elektrik yok. İşgal güçleri, uluslararası ve insan hakları hukukunu açık bir şekilde ihlal ederek, bölgede hayatın her bir katmanını hedef alıyor.” sözleriyle durumu anlattı.

Gazze’de yaşanan enerji krizinin su arıtma tesislerine etkisi, temiz içme suyuna erişimi güçleştirerek halkı salgın hastalıklara açık hale getiriyor. Uzmanlar, uluslararası yardım girişinin acilen sağlanmasının hayati önem taşıdığını belirtiyor.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Kolombiya’da Askerlere Bombalı Saldırı: "Bizi Pusuya Düşürdüler!"

Sonraki Haber

Rusya’dan ABD’nin Ateşkes Önerisine İtiraz