Karanlık Aydınlık

Fransız Basını: “Türk Savunma Sanayisi Uluslararası Arenada Yükseldi”

Le Monde, Türk savunma sanayisinin son yıllarda büyük bir atılım yaptığını ve uluslararası alanda dikkat çektiğini yazdı.

Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye’nin savunma sanayisinde son yıllarda kaydettiği ilerlemeyi ve sektördeki büyük dönüşümü ele aldığı haberinde, silah endüstrisinin “göz kamaştıran” bir yükseliş yaşadığını belirtti.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle, Türk ordusunun yabancı malzemelere olan bağımlılığının yüzde 70’ten yüzde 30’a düştüğüne vurgu yapıldı. Türk savunma sanayisinin 2 bin firma ile 100 bin kişiye istihdam sağladığı ve yaklaşık 170 ülkeye ihracat yaptığı belirtildi.

Baykar ve Bayraktar TB2’nin Yükselişi

Le Monde, Baykar’ı Türkiye’nin en iyi silah üreticilerinden biri olarak göstererek, şirketin İstanbul’daki merkezinde 4 bin kişinin çalıştığını ve çalışanların yaş ortalamasının 29 olduğunu belirtti. Baykar’ın ürettiği Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) Rusya-Ukrayna Savaşı, Karabağ ve Libya’da etkin şekilde kullanıldığı aktanldı.

Bayraktar TB2’nin Fas, Burkina Faso, Etiyopya ve Mali dahil olmak üzere yaklaşık 30 ülkede kullanıldığı belirtilerek, “Her seferinde başarılı görünüyor. Ukraynalılar ona bir şarkı adadı.” ifadelerine yer verildi.

Haberde, Türk ordusunun 2010’lardan itibaren Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’ya karşı da bu SİHA’ları kullandığı aktarıldı. “2016’dan bu yana Baykar, Türkiye’nin sert gücünün öncü simgesi haline geldi. Sadece çatışmaların doğasını değiştirmekle kalmayıp, aynı zamanda ülkenin uluslararası arenadaki yükseldişini de sağladı.” değerlendirmesi yapıldı.

İtalyan Leonardo ile İş Birliği

Le Monde’un haberinde, Baykar’ın Avrupa’nın en büyük savunma şirketlerinden biri olan İtalyan Leonardo ile 6 Mart’ta anlaşma imzaladığı ve bu kapsamda İtalya’da insansız hava araçları üretileceği bilgisi paylaşıldı.

Türk Savunma Sanayisinin Genişleyen Kapasitesi

Türk savunma sanayisinin son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdiğine dikkat çekilen haberde, SİHA’lardan savaş uçaklarına kadar pek çok alanda üretim yapıldığı belirtildi. Global Firepower verilerine göre, Türkiye’nin dünyanın en güclü 9. ordusuna sahip olduğu kaydedildi.

Haberde, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ABD tarafından uygulanan silah ambargosunun, Türkiye’nin milli savunma sanayisinin gelişmesine zemin hazırladığı ifade edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yönetiminde bu gelişimin hızlandığı ve Baykar’ın SİHA’larının başarısıyla sürecin ivme kazandığı aktanldı.

Geçmişte yıllık 5 milyar dolar bütçeyle yürütülen savunma projelerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde 60 milyar dolara ulaştığı bilgisine yer verildi.

Haberde ayrıca ASELSAN’ın radar ve hava savunma sistemleriyle Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği şirketlerinden biri olduğu vurgulanırken, Türk askeri malzemelerinin en büyük alıcılarının Yakın Doğu ve Afrika ülkeleri olduğu, ancak artık Doğu Avrupa’dan da sipariş alındığı kaydedildi.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

ABD'den Hindistan'a Çağrı: Rusya'dan Silah Alımını Durdurun

Sonraki Haber

BMS Savunma ve ORDOS Teknoloji'den 3 Bin Dereceye Dayanıklı Yanmaz Kumaş