Yerli özel alümina üretimi başladı
Eti Alüminyum, ithalatla temin edilen özel alümina ürününü Türkiye’de üretmek için yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak yatırımını hayata geçirdi. Cengiz Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayan şirket, yeni tesisiyle yüksek saflıkta ve süper ince taneli alümina üretimine başladı.

Alümina nedir?
Alümina, alüminyum oksit (Al₂O₃) olarak bilinen ve genellikle boksit cevherinden elde edilen bir bileşiktir. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı yapısı sayesinde seramik, refrakter, cam, boya ve termal izolasyon gibi birçok endüstride kullanılır. Savunma sanayisinde ise balistik uygulamalarda tercih edilen özel alümina, yüksek saflığı ve fiziksel özellikleriyle stratejik bir öneme sahiptir.

İlk etapta iç pazarın yarısı karşılanacak
2016 yılında yatırım kararı alınan özel alümina tesisinde üretim sürecine başlanırken, şirket ilk etapta yıllık 14 bin ton üretim hedefliyor. Türkiye’de yıllık 25 bin tonluk pazara sahip olan bu ürünün yüzde 50’sinin yerli üretimle karşılanması hedefleniyor. Eti Alüminyum, yeni değirmenlerin devreye girmesiyle bu kapasiteyi 40 bin tona çıkararak iç pazarın tamamına hitap etmeyi ve fazlasını ihraç etmeyi planlıyor.
Savunma sanayisi için stratejik ürün
Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, özel alümina ürünlerinin savunma sanayisinde stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Arkan, “Özellikle balistik uygulamalarda kullanılan, süper ince tane boyutlu, alfası yüksek, düşük spesifik yüzey alanına ve yüksek saflık derecesine sahip ‘özel alümina’ ürünlerinin yerli üretimini bu projeyle hayata geçirmiş bulunuyoruz” dedi.

Yeni alümina türleri yolda
Şirket, farklı sektörlerin ihtiyacına göre düşük sodalı alümina, reaktif alümina, bimodal ve multimodal alümina gibi çeşitlerin üretimi için de Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Bu girişimle yalnızca ithalatın önüne geçmekle kalmayıp, aynı zamanda bölgesel istihdama da katkı sağlanıyor.
Kaynak: İHA