İçindekiler
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 silahlı insansız hava aracı (SİHA), TCG Anadolu gemisindeki testlerinde 100 sorti barajını aşarak önemli bir başarıya imza attı.

Dünya havacılık tarihinde kısa pistli bir gemiden tam otonom kalkış ve iniş yapabilen ilk SİHA olan Bayraktar TB3’ün, TCG Anadolu üzerindeki testleri Baykar tarafından sürdürüldü. 28 Mayıs–2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen son testlerde, görüntü tabanlı yapay zeka destekli tam otomatik kalkış ve iniş kabiliyeti denendi.

Bu süreçte görsel hat takibi, uçak gemisi ve pist tespiti ile yerden görü ile iniş açısı tahmini gibi ileri seviye otonom sistemler başarıyla test edildi. PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı Bayraktar TB3 SİHA’lar, Muğla Aksaz açıklarından kalkış yaparak Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne ulaştı.

TCG Anadolu üzerinde 1167 saatlik uçuş
Bayraktar TB3, TCG Anadolu’daki görevlerinde 101 sorti gerçekleştirdi ve bu sortiler sırasında toplam 1167 saat 8 dakika havada kaldı. Genel test programı kapsamında şimdiye kadar yapılan toplam sorti sayısı ise 709 olarak kaydedildi. Milli SİHA, 20 Aralık 2023’te yaptığı uzun uçuş testinde 32 saat havada kalarak 5.700 kilometre yol kat etmişti.
DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’nda salvo atış başarısı
14 Mayıs’ta düzenlenen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde, Bayraktar TB3 SİHA’lar PT-3 ve PT-4, ROKETSAN tarafından geliştirilen MAM-L mühimmatlarıyla kara hedeflerine ikili salvo atışını tam isabetle gerçekleştirdi.

Tatbikat öncesi Saros Körfezi’nde gerçekleştirilen testlerde de başarılı sonuçlar alındı. Ayrıca 11 Mayıs’ta ASELFLIR-500 ve ASELSAN CATS elektro-optik sistemleriyle entegre edilen MAM-L mühimmatlarıyla yapılan atışlar da başarıyla tamamlandı.
Süpersonik füzeyle ilk deniz hedefi atışı
Bayraktar TB3, 19 Kasım 2024’te TCG Anadolu’dan yaptığı ilk uçuşla dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti. Bu başarı, 25–27 Mart 2025 tarihlerinde İHA-122 süpersonik füze ile yapılan deniz hedefi atışlarıyla pekiştirildi.

Bu testte Bayraktar TB2 tarafından yapılan lazerle işaretleme sayesinde iki farklı SİHA’nın koordineli angajman kabiliyeti sergilendi. Bayraktar TB3, bugüne kadar MAM-T, MAM-L ve İHA-122 mühimmatlarıyla başarılı atışlar gerçekleştirdi.
Yüksek irtifa ve uzun menzil kabiliyeti
TEI tarafından geliştirilen PD-170 motoru sayesinde Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024’te 36.310 fit irtifaya ulaşarak önemli bir başarıya imza attı. Katlanabilir kanat yapısıyla gemi konuşlu operasyonlara uygun olarak tasarlanan milli SİHA, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti ile uzun menzilli görevler icra edebilecek.

Bu sayede Bayraktar TB3, keşif-gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı gerçekleştirecek ve Türkiye’nin savunma gücüne stratejik katkı sağlayacak.
Baykar, İHA ihracatında lider konumda
Bayraktar TB3’ün üreticisi Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Şirket, 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracatla tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firma arasında yer aldı.

2024 yılında da başarısını sürdüren Baykar, gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde etti. Dünya İHA ihracat pazarının en büyük firması olan şirket, Bayraktar TB2 için 35, Bayraktar AKINCI için ise 15 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı.
Kaynak: AA