Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin siber güvenliğinin sağlanmasında kritik rol oynayan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) faaliyetlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, USOM’un Siber Olaylara Müdahale Merkezi (SOME) aracılığıyla sadece bir haftada 424 bin 156 zararlı internet adresine yapılan 282 milyon 33 bin erişim isteğini engellediğini belirtti.
USOM’un Görevleri ve Çalışmaları
USOM’un, yurtiçi ve yurtdışından gelen siber tehditlere karşı alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürüttüğünü ifade eden Bakan Uraloğlu, “USOM, kritik altyapıların korunması, siber kapasitenin artırılması ve tehdit istihbaratı sağlama konularında önemli bir görev üstleniyor” dedi.
Bakan Uraloğlu, USOM’un yerli yapay zeka teknolojileri kullanarak oltalama saldırılarının önüne geçtiğini vurgulayarak, “64 bin 115 alan adına erişim engeli getirildi. Ayrıca 7 saat içinde 838 bin 112 kritik web sitesi taranarak zafiyetler tespit edildi” diye konuştu.
SOME’ler ve Yerli Yazılımlar
USOM koordinasyonunda görev yapan 2 bin 317 SOME ekibi ve 7 bin 981 uzman, haftalık olarak 130 taramayla 285 farklı portun servis ve zafiyet taramasını gerçekleştiriyor. Yerli ve milli projelerin siber güvenlikteki rolüne dikkat çeken Bakan Uraloğlu, Avcı, Azad ve Kasırga projeleriyle siber tehditlere karşı etkili çözümler sağlandığını ifade etti.
“2024 yılında yapılan taramalarda 15 bin 330 siber güvenlik zafiyeti tespit edilerek ilgili kurumlar bilgilendirildi” diyen Uraloğlu, Türkiye’nin siber sahasının 7/24 korunması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Kaynak: İHA