Denizaltı savunma teknolojileri alanında öne çıkan fuarlardan biri olan Undersea Defence Technology (UDT) 2025 fuarı, 25-27 Mart tarihleri arasında Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenecek.
Etkinlikte, denizaltı platformları, sensör sistemleri, su altı silahları, otonom araçlar ve entegre savaş sistemleri gibi alanlarda en yeni gelişmeler ve çözümler sergileniyor. Aynı zamanda sektör ile ilgili konferanslar düzenleniyor.
Bu etkinlikte Türkiye’yi temsil edecek firmalar arasında, savunma sanayiinin önde gelen kuruluşları ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN ve STM var.
Firmaların Yenilikçi Çözümleri Sergilenecek
ASELSAN
Bu yılki fuarda iki önemli ürününü sergileyecek;DÜFAS 100/LR sonar sistemi ve DERİNGÖZ 100M/600 su altı aracı.
DÜFAS, denizaltı ve torpido gibi tehditleri hem aktif hem de pasif sonar yöntemleriyle uzun mesafeden tespit edebilen bir sistem. Gemiye yaklaşan torpidoları fark ettiğinde, kaçış manevraları ve yanıltıcı sistemler kullanarak gemiyi koruyabiliyor. Ayrıca savaş yönetim sistemlerine entegre edilebiliyor.

DERİNGÖZ ise 600 metre derinliğe kadar görev yapabilen bir insansız su altı aracı. Mayın tespiti, boru hattı denetimi ve su altı keşif görevleri için geliştirildi. Gelişmiş sensörleri ve 24 saate kadar çalışabilen batarya sistemiyle dikkat çekiyor. Ayrıca kablosuz, sesli ve kablolu iletişim seçenekleriyle veri aktarımını kesintisiz sürdürebiliyor.

HAVELSAN
HAVELSAN ise denizaltı ve su üstü platformlarına yönelik gelişmiş komuta kontrol sistemlerini sergileyecek. Öne çıkan ürünlerden biri olan SEDA Sonar Entegre Komuta Kontrol Sistemi, denizaltılarda kullanılan sonar ve diğer sensör verilerini entegre ederek taktiksel bir su altı resmi oluşturuyor. Sistem, hedef tespiti, sınıflandırma ve silah entegrasyonu gibi görevleri gerçek zamanlı olarak destekliyor.
Torpido Atış Kontrol Sistemi TORAKS ise torpido hazırlık, hedef atama, emniyet prosedürleri ve torpido yönlendirmesi gibi tüm süreçleri otomatikleştiriyor. Modüler yapısı sayesinde farklı sınıftaki denizaltılara kolayca entegre edilebiliyor.

ADVENT CMS savaş yönetim sistemi ise su üstü platformlar için geliştirilen ağ destekli bir çözüm. Bu sistem, gemiler arası veri paylaşımı, görev planlama, karar destek ve ortak harekât yeteneklerini tek çatı altında topluyor.
STM
Türk Donanması’nın denizaltı modernizasyon ve inşa projelerindeki önemli rolünü fuarda gösterecek.STM’nin ana yüklenicisi olduğu ve Türk Donanması’na teslim edilen MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn projesinin ilk gemisi TCG İSTANBUL (F-515), Türkiye’nin ilk milli fırkateyni olarak fuarda tanıtılacak. Bunun yanı sıra, Ada Sınıfı Korvet, Lojistik Destek Gemisi ve STM MPAC Hücumbotu projeleri de katılımcıların beğenisine sunulacak.

Ayrıca tanıtacağı ürünler arasında Türkiye’nin özel harekât ve hücum maksatlı ilk milli denizaltı tasarımı olan STM500 ve Türk mühendislerinin geliştirdiği İnsansız Otonom Sualtı Aracı STM NETA 300 bulunuyor.
STM500, sığ sularda ve açık deniz operasyonlarında etkinlik gösterebilen, modern sensör ve silah sistemleriyle donatılmış kompakt bir denizaltıdır.

STM NETA 300, iki kişi tarafından taşınabilen, modüler ve esnek tasarımıyla dikkat çeken bir insansız otonom sualtı aracıdır. Askeri ve sivil amaçlı görevlerde kullanılmak üzere tasarlanmış olup, yüksek otonomi seviyesi ve özgün yazılımıyla çeşitli operasyonel ihtiyaçlara cevap verebilen bir sisteme sahiptir.

Öte yandan etkinlikte düzenlenecek konferanslara KocSavunma’dan yazılım mühendisleri katılarak, konuşmacı olarak yer alıp, sektöre dair gelişme ve imkanlardan bahsedecekler.
Kaynak: STM, Naval News, UDT Global