Münih Güvenlik Konferansı tarafından hazırlanan ve “Çok Kutupluluk” başlığıyla yayımlanan Münih Güvenlik Raporu 2025, Türkiye’nin uluslararası alanda artan etkisiyle birlikte algının olumlu yönde değiştiğini ortaya koydu. Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya, Japonya, Kanada, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’da yapılan anketlere dayanan rapora göre, Türkiye’yi “müttefik” olarak görenlerin oranı “tehdit” olarak görenlerden daha yüksek çıktı.
Rapor için dünya genelini kapsayacak şekilde Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Brezilya, Japonya, Kanada, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’da anketler de yapıldı. Çoğunluğu Batılı söz konusu anketlerde, bakışların olumlu yönde en çok değiştiği ülkeler Türkiye’nin yanı sıra Güney Kore, Polonya ve İngiltere oldu.
Batı’daki Algı Değişikliği
Fransa hariç, anket yapılan tüm ülkelerde Türkiye’yi “müttefik” olarak algılayanların oranı, “tehdit” olarak görenlerden fazla oldu. Bu fark İngiltere ve Japonya’da 28’er puan, Çin’de 26 puan, Hindistan’da 25 puan, Güney Afrika’da 19 puan, ABD ve Kanada’da 14’er puan, Brezilya’da 10 puan, İtalya’da 5 puan ve Almanya’da 2 puan olarak ölçüldü. Fransa ise Türkiye’yi “tehdit” olarak görenlerin oranının “müttefik” olarak görenlerden 2 puan daha fazla olduğu tek ülke olarak dikkat çekti.

Bir önceki ankete göre, Türkiye’yi “müttefik” olarak algılayanların en fazla arttığı ülkeler Almanya ve İngiltere (11’er puan), İtalya (9 puan), Fransa (8 puan) ve Kanada (6 puan) olarak sıralandı. Bu verilere göre, Güney Kore’nin ardından Türkiye, son bir yılda algısı en fazla olumlu yönde değişen ikinci ülke oldu.

ABD ve İsrail’e Yönelik Algıdaki Gerileme
Raporda, ABD ve İsrail’in “müttefik” olarak görülme oranlarının gerilediği belirtiliyor. ABD’yi “müttefik” olarak algılayanların oranı Fransa’da 15 puan, Japonya’da 11 puan, Almanya’da 9 puan ve İngiltere’de 6 puan azaldı.
İsrail ise anket yapılan tüm ülkelerde “tehdit” olarak algılan tek ülke oldu. “Tehdit” olarak görülme oranı İtalya’da 12 puan, Fransa’da 11 puan, İngiltere’de 9 puan, Almanya ve Japonya’da 8’er puan, ABD, Çin ve Brezilya’da 4’er puan arttı.
Münih Güvenlik Raporu 2025, dünya siyasetindeki dengelerin değişim sürecine ışık tutuyor. Türkiye’nin artan diplomatik etkisi ve uluslararası alanda “müttefik” olarak algılanma oranındaki yükselişi dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıkarken, ABD ve İsrail’e yönelik algıdaki gerileme küresel politikadaki değişimin göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Multipolarization Munich Security Report 2025, AA