Karanlık Aydınlık

TÜBİTAK’tan Deprem Bölgesine Yönelik Destek Programları

TÜBİTAK, 6 Şubat depremlerinin ardından afetten etkilenen bölgeler için yeni destek programları geliştirerek araştırma ve teknoloji alanında önemli adımlar attı.
Fotoğraf: TÜBİTAK

6 Şubat depremlerinin ardından harekete geçen TÜBİTAK, afet bölgesindeki ihtiyaçlara yönelik çeşitli destek mekanizmalarını hayata geçirdi. Bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve afet analizine odaklanan bu çalışmalar, deprem sonrası sürece önemli katkı sağlıyor.

Acil Destek Programları Devreye Alındı

Deprem sonrası ilk 24 saat içinde bölgeye araştırmacıların gidebilmesini sağlayan “TÜBİTAK Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı” devreye alındı. Bu program kapsamında 61 farklı kurumdan 124 proje desteklendi.

Ayrıca, depremden etkilenen lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırmacıların projelerde yer alması için “Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız Programı (BİÇABA)” başlatıldı. Bu kapsamda toplamda 2.483 öğrenci ve araştırmacı desteklenmeye hak kazandı.

Deprem Bölgesi Üniversiteleri ve AR-GE Destekleri

Depremin araştırma ekosistemine etkisini en aza indirmek amacıyla “Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı (BİNBİRÇABA)” başlatıldı. Bu çağrı ile 396 projeye toplamda 635 milyon lira destek sağlandı. Aynı zamanda, depremden etkilenen 11 il ve Sivas’ın Gürün ilçesi için “Afet Bölgesi Bilim Her Yerde Özel Destek Çağrısı” hayata geçirildi.

TÜBİTAK, küçük ve orta ölçekli işletmelerin AR-GE ve teknoloji geliştirme faaliyetlerini desteklemek amacıyla “Deprem Bölgesi Özel Çağrısı (TEKNOÇABA)”nı duyurdu. Bu kapsamda 95 proje, 330 milyon lira ile desteklenmeye hak kazandı.

Deprem Gözlem ve Araştırma Faaliyetleri

Depremin hemen ardından bölgeye giden TÜBİTAK MAM Yer Bilimleri Araştırma Grubu, “Büyük Deprem Sonrası Acil Gözlem Araştırmaları (DEPAR-II)” Projesi çerçevesinde 8 artçı deprem gözlem istasyonu kurdu. AFAD ile ortak yürütülen “1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı” kapsamında ise 51 proje desteklenmeye hak kazandı.

Deprem bölgesindeki havalimanlarının sürekliliğini sağlamak için TÜBİTAK MAM ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi iş birliği ile yeni bir proje başlatıldı. “Sismik Tehlike Değerlendirme” ve “Zemin Deformasyonu Araştırılması” çalışmalarını içeren proje, pilot sahalarda uygulanarak ilerleyen dönemde genisletilecek.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

BAE'den Trump'ın Gazze Planına Sert Tepki

Sonraki Haber

TSK'nin Aden Körfezi'ndeki Görev Süresi Uzatıldı