Karanlık Aydınlık

Savunma sanayisinde psikolojik dönüşüm: Türk halkı teknolojiye güveniyor

Türk halkı savunma sanayisindeki teknolojilere yalnızca teknik değil, psikolojik olarak da adapte oluyor.

SETA araştırmacısı ve Azerbaycan Hazar Üniversitesi Öğretim Üyesi Gloria Shkurti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türk halkı savunma sanayisindeki teknolojileri daha çok benimsedi. Orada sadece teknoloji üzerinde bir gelişme yok, psikolojik bir gelişme de var.” dedi. Shkurti, SETA’nın hazırladığı “2025 Techpulse Türkiye” raporuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin teknoloji ekosisteminde genel bir iyimserliğin gözlemlendiğini belirten Shkurti, bu iyimserliğin özellikle savunma sanayisinde öne çıktığını vurguladı. 2024 yılının analiz edildiği raporda, ilk Türk astronotun uzaya gönderilmesinin büyük bir gelişme olduğunu ifade etti.

Shkurti, uzay rekabetinde yer almanın önemine dikkat çekerek, Togg’un yola çıkmasının da teknoloji ekosistemine olumlu etkiler sağladığını söyledi. Sahadaki gelişmelerin yanı sıra devletin projeleri ve vizyonunun da teknolojiye katkı sağladığını belirten Shkurti, en dikkat çeken projelerden birinin HIT-30 programı olduğunu aktardı. Bu program kapsamında yarı iletkenler, uzay ve yapay zeka gibi alanlara teşvikler sağlandığını belirtti.

Türkiye yapay zeka ve büyük dil modelleri alanında yol alıyor

Gloria Shkurti, dünya genelinde teknolojik gelişmelerin büyük ölçüde Çin ve Amerika’nın rekabeti sonucu ortaya çıktığını belirterek, bu rekabetin özellikle yapay zeka alanında yoğunlaştığını söyledi. Türkiye’nin de bu alanda kendi yolunu çizdiğini ifade eden Shkurti, T3 Vakfı tarafından geliştirilen T3 Ai’LE büyük dil modeli örneğini verdi. Ayrıca ASELSAN ve ROKETSAN gibi kurumların da kendi büyük dil modellerini geliştirerek kurum içi kullanım sağladığını aktardı.

Türk halkının teknolojik özgüveni artıyor

Shkurti, teknolojideki hızlı gelişimin halk tarafından takip edilmesinin zor olduğuna işaret ederek, Türk halkının savunma sanayisindeki teknolojilere olan ilgisinin arttığını söyledi. “Orada sadece teknoloji üzerinde bir gelişme yok, psikolojik bir gelişme de var” diyen Shkurti, geçmişte Türk halkına bu teknolojilerin yapılamayacağının söylendiğini, ancak TEKNOFEST’in bu algıyı değiştirdiğini dile getirdi.

Gelecekte uzay ve sağlık teknolojileri öne çıkacak

Savunma sanayisindeki gelişmelerin ardından sağlık teknolojilerinin de önemli bir alan haline geldiğini belirten Shkurti, Türkiye’nin sağlık alanında büyük veri potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Uluslararası rekabette ise odak noktasının giderek uzay teknolojilerine kaydığını söyledi. Shkurti, “Yakın zamanda savaşın uzay üzerinde yoğunlaşacağını göreceğiz” dedi. Uydu bağlantılı droneların sinyal bozulmasıyla işlevsiz hale gelebileceğini belirten Shkurti, bu nedenle yapay zeka ve uzay teknolojilerinin gelecekteki savaşların belirleyicisi olacağını öngördü.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Putin ile Fidan Moskova’da görüştü

Sonraki Haber

İsrail Gazze’ye saldırdı: Ölü sayısı 54 bine yaklaştı