Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya, bölgedeki güvenlik endişeleri nedeniyle anti personel mayınların kullanımını yasaklayan Ottawa Antlaşması‘ndan çekilmeyi planladıklarını açıkladı. Böylece NATO üyesi 4 ülke anlaşmadan çekilmiş olacak. ABD harici hemen hemen tüm NATO üyeleri anlaşmaya dahilken, Finlandiya’nın da Rusya tehlikesi nedeniyle anlaşmadan çekilme düşüncesi olduğu biliniyor.
Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Litvanya Savunma Bakanı Dovile Sakaliene, Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur ve Letonya Savunma Bakanı Andris Spruds, yaptıkları ortak açıklamada sözleşmeden çekilme fikrini desteklediklerini belirtti.
Açıklamada, “Mayın Yasağı Sözleşmesi” olarak da bilinen Ottawa Antlaşması’nın imzalanmasından bu yana bölgedeki güvenlik durumunun giderek kötüleştiğine dikkat çekildi. “Rusya ve Belarus ile sınır paylaşan NATO üyesi ülkelere yönelik tehditler arttı. Bu bağlamda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan ve Avrupa’yı tehdit etmeye devam eden bu durum karşısında savunma kapasitemizi güçlendirmeliyiz.” ifadelerine yer verildi.

Savunma bakanları, dört ülkenin Ottawa Antlaşması’ndan çekilmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını vurgulayarak, “Bu kararla açık bir mesaj gönderiyoruz. Ülkelerimiz, topraklarını ve özgürlüklerini savunmak için gereken her şeyi yapmaya hazır.” değerlendirmesinde bulundu.
Yetkililerden Açıklamalar
Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya’nın giderek artan saldırgan tavrı, sınırlarımızda daha güçlü savunma tedbirleri almamızı zorunlu kılıyor. Antipersonel mayınlar, bu tür tehditlere karşı caydırıcı bir önlem olabilir.” dedi.
Litvanya Savunma Bakanı Dovile Sakaliene ise “Bu adımı atmak kolay değil ancak ulusal güvenliğimiz için gerekli. NATO ile koordineli şekilde ilerlemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Letonya Savunma Bakanı Andris Spruds, “Topraklarımızın güvenliğini sağlamak birinci önceliğimizdir. Bu nedenle Ottawa Antlaşması’ndan çekilme kararını değerlendirmek zorundayız.” dedi.
Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz de “Bu karar, sadece bir savunma hamlesi değil, aynı zamanda bölgemizin güvenliği için bir zorunluluktur. Rusya’nın saldırgan tutumu karşısında daha etkili savunma stratejileri geliştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Ottawa Antlaşması Nedir?
1 Mart 1999’da yürürlüğe giren Ottawa Antlaşması, diğer adıyla “Mayın Yasağı Sözleşmesi”, anti personel mayınların üretimini, kullanımını, depolanmasını ve devredilmesini yasaklamaktadır.
Antlaşmaya 164 ülke taraf olurken, 132 ülke anlaşmayı imzalayıp onayladı. Anlaşmayı imzalayan ülkeler kara mayını üretimini durdurdu. Ancak Rusya, Çin, ABD, Küba, Hindistan, Pakistan, İran, Myanmar, Kuzey Kore, Güney Kore, Singapur ve Vietnam gibi 12 ülke sözleşmeye katılmayarak mayın üretme hakkını elinde tutmaya devam ediyor.
Türkiye ise 2003 yılında anlaşmayı imzaladı. Anlaşma 2004 yılında yürürlüğe girdi.
Baltık ülkelerinin Ottawa Antlaşması’ndan çekilme kararı, Avrupa’daki güvenlik dinamiklerinde önemli bir değişiklik sebep olabilir.
Kaynak: AA, Euronews