Finlandiyalı savunma şirketi Patria ile İsveçli ileri teknoloji girişimi ACC Innovation AB, NATO’nun ağır yük taşıma kapasitesine sahip İHA ihtiyacını karşılamak amacıyla Thunder Wasp GT adlı yeni bir sistemin geliştirilmesine yönelik ortaklık kurdu.
Dört rotorlu bu yeni nesil askeri İHA, özellikle Kuzey Kutbu gibi zorlu çevre koşullarında görev yapabilecek şekilde tasarlanıyor.

Thunder Wasp GT, yaklaşık 800 kilogramlık kalkış ağırlığına sahip olacak şekilde geliştiriliyor. Bu kapasite, drone’un lojistik destek, mühimmat nakli, teçhizat ikmali ve özel operasyon destek görevleri gibi alanlarda etkili kullanılmasına olanak tanıyor.
Tasarımda, düşük sıcaklıklarda güvenilir çalışma, gelişmiş yön bulma sistemleri ve hassas yük yönetimi gibi teknik kabiliyetler ön planda tutuluyor.
Kuzey Kutbu operasyonları için optimize edildi
Geliştirilen sistemin hedef kullanım alanları arasında, ekstrem hava koşullarında görev yapacak NATO birliklerine destek sağlamak ilk sırada yer alıyor.
İHA, gelişmiş görev planlama yetenekleri, güvenli veri iletimi ve uçtan uca görev sonuç analizi gibi ileri teknolojik özelliklere sahip olacak.

Patria Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mikko Leino, yapılan iş birliğini değerlendirirken, “Patria olarak farklı görev ihtiyaçları için İHA platformlarına askeri kabiliyetlerin entegre edilmesi konusunda geniş bir deneyime sahibiz. Bu projede de bu tecrübemizi ortaya koyacağız” dedi.
ACC Innovation Teknoloji Direktörü Max Drougge ise, şirketin özellikle çok rotorlu sistemlerdeki uzmanlığına vurgu yaparak, “Yüksek performanslı İHA sistemlerimiz, Patria’nın savunma endüstrisindeki köklü deneyimiyle birleştiğinde, otonom ve ağır yük taşıma alanında yeni bir standart belirleyecek” ifadelerini kullandı.
NATO’nun beklentilerine göre şekillendirilecek
Projenin ilk fazında, Thunder Wasp GT’nin teknik kabiliyetleri NATO standartlarına göre optimize edilecek. Ardından, kullanıcı geri bildirimleriyle sistemin nihai konfigürasyonu belirlenecek. Prototipin önümüzdeki yıl içinde ilk uçuşunu yapması hedefleniyor.

Thunder Wasp GT, yalnızca NATO değil, aynı zamanda Finlandiya ve İsveç’in ulusal savunma ihtiyaçlarını da karşılayabilecek esnek bir yapıya sahip olacak. Ortak üretim ve Ar-Ge sürecinin, Avrupa merkezli insansız sistem pazarında yeni ihracat kapıları açması bekleniyor. Özellikle Kuzey Kutbu gibi zorlu çevre koşullarında görev yapabilecek şekilde tasarlanıyor. Gelişmiş görev planlama yetenekleri, güvenli veri iletimi ve uçtan uca görev sonuç analizi gibi ileri teknolojik özelliklere sahip olacak.
İHA, yangın söndürme görevlerinde “bambi bucket” gibi yükleri taşımak için tasarlanmıştır. Acil durumlarda yükü bırakmak için servo kontrollü bir sistem bulunuyor.
Thunder Wasp GT genel özellikleri
Thunder Wasp GT, yaklaşık 800 kilogram azami kalkış ağırlığına (MTOW) sahip ağır yük taşıma kapasitesine sahip bir insansız hava aracı olarak tasarlandı. Boş ağırlığı yaklaşık 375 kilogram olan bu drone, 400 kilogramlık faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bu sayede lojistik destek, mühimmat taşımacılığı ve çeşitli görev ekipmanlarının taşınması gibi kritik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Yakıt kapasitesi 248 kilogram seviyesinde olan Thunder Wasp GT, Jet A1 yakıt kullanan PBS TS100 tipi gaz türbinli bir motor ile çalışıyor. Bu motor sayesinde İHA, saatte ortalama 70 ila 90 kilometre hızla seyir yapabiliyor.
Thunder Wasp GT, hava sahasında 3 bin metreye kadar çıkabiliyor ve bu irtifada standart atmosfer koşullarında (ISA) güvenli ve istikrarlı bir uçuş gerçekleştirebiliyor. Yakıt ve yük durumuna bağlı olarak, tam dolu yakıt ile yaklaşık 3,5 saat uçuş süresi sunarken, maksimum yükle uçuş süresi yaklaşık 20 dakika olarak planlandı. Bu süreler, görev türüne göre değişiklik gösterebiliyor.
Yapısal olarak İHA, 0,4 mm kalınlığında perçinlenmiş alüminyum levhalardan oluşan sağlam ve dayanıklı bir iskelete sahiptir. Bu malzeme seçimi, hem hafiflik hem de dayanıklılık açısından ideal koşullar sağlıyor. Uçuş kontrol sistemi olarak CubePilot Cube Blue donanımı ve ArduPilot yazılımı kullanılıyor.

Navigasyon için RTK GPS teknolojisi kullanılıyor ve bu da İHA’ya yüksek hassasiyetle konum belirleme kabiliyeti kazandırıyor. Veri iletişimi alanında ise Starlink uydu bağlantısı, Doodle Labs, Radionor ve RFDesign tarafından sağlanan radyo frekansı çözümleri entegre edilerek, uzun menzilli ve güvenilir bağlantı imkanı sağlanıyor.
Thunder Wasp GT’de acil durumlarda yükün güvenli şekilde bırakılmasını sağlayan servo kontrollü bir mekanizma bulunuyor. Bu sistem de olası teknik aksaklıklarda veya tehlikeli durumlarda yükün İHA’dan kontrollü olarak ayrılmasına olanak tanıyor.
Patria geçtiğimiz yıl Nordic Drones Oy şirketini satın almıştı
Patria, Finlandiya merkezli profesyonel kullanım için tasarlanmış İHA pilot eğitimi veren ve İHA üretimi yapan lider şirket Nordic Drones Oy’nin tamamının hisselerini devralmak üzere satış sözleşmesi imzaladı.

Nordic Drones, 100’den fazla şirket ve kuruluşun ihtiyaçlarına yönelik çeşitli teknik havadan fotoğrafçılık, haritalama, ölçüm, inceleme, kontrol ve yetkili görevler için eksiksiz çözümler ve kullanıcı eğitimleri tasarlayıp teslim etti. Şirket, Muurame, Finlandiya’da yer almakta ve 10 kişilik bir ekibe sahipti. Taraflar, satın almanın bedelini açıklamadı.
Patria’nın büyüme stratejisi, ürün geliştirme, inovasyonlar ve ortaklıklara önemli yatırımlar yapılmasını gerektiriyor. Patria’nın insansız sistem çözümleri alanında sundukları da sürekli geliştiriliyor.

Patria’nın Finlandiya Birimi İcra Başkan Yardımcısı Jussi Järvinen şu ifadeleri kullandı; “İnsansız sistemlerin savunma sistemine entegrasyonu, bugünün savaş alanı tehditlerine hazırlıkta bir ön koşuldur. Patria’nın güçlü geliştirme ve araştırma yetkinlikleri ile otonom sistemler, dolaylı ateş sistemleri ve sistem entegrasyonları konusundaki deneyimi, şirketimizi bu alanda önde gelen bir oyuncu haline getiriyor. Nordic Drones’un profesyonel İHA sistemleri üretme konusundaki uzmanlığı, birçok müşteriye hizmet vermesi, Patria’nın Insansız Hava Sistemleri (UAS) teklifine mükemmel ve mantıklı bir katkı sağlıyor. Bu da hem mevcut hem de yeni müşterilerimize Finlandiya’da ve uluslararası alanda, her türlü çalışma ortamında fayda sağlayacak”
Nordic Drones, İHA sistemleri geliştirme çalışmalarını on yıldan uzun süredir sürdürüyordu. Şirket, Nordic güvenlik otoriteleri için önemli bir iş ortağı konumuna ulaştı. Bu noktada Nordic Drones Genel Müdürü Pietari Sorri; “Uluslararası anlamda benzersiz ürün sistemleri geliştirmede başarılı olduk ve büyük bir pazar potansiyeline sahibiz. Patria’nın uluslararasılaşmamızı hızlandırmak için en iyi ortak olduğuna inanıyoruz. Gelecekte, Patria ile birlikte müşterilerimize daha geniş ve daha ilgi çekici çözümler sunabileceğiz” dedi.
Kaynak: ESUT .de