Avrupa’dan Daha Fazla Savunma Yatırımı Bekleniyor
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırması gerektiğini vurguladı. Rutte, NATO’nun yeni harcama hedefinin mevcut yüzde 2 seviyesinin çok üzerine çıkacağını ve bu sürecin ABD tarafından yakından takip edileceğini ifade etti.
Rutte, 61. Münih Güvenlik Konferansı’nda (MSC 2025) düzenlenen “NATO, ABD ve Transatlantik Güvenlik” panelinde, Avrupa ülkelerinin mevcut savunma bütçelerinin yetersiz kaldığını belirterek, müttefiklerin savunma harcamalarına daha fazla katkıda bulunması gerektiğini dile getirdi.
Haziran ayında Hollanda’nın Lahey kentinde yapılması planlanan NATO zirvesine dikkat çeken Rutte, burada yeni bir savunma harcama hedefinin belirlenmesini umduklarını söyledi. Yeni hedefin yüzde 2’yi önemli ölçüde aşacağını kaydeden NATO Genel Sekreteri, müttefiklerin bu konudaki farkındalığının arttığını ancak finansman konusunda halen endişeler taşıdıklarını belirtti.
ABD, Avrupalı Müttefikleri Yakından Takip Edecek
Rutte, Avrupa’nın savunma harcamalarına yönelik adımlarının ABD tarafından izleneceğini ve ittifak içindeki taahhütlerin yerine getirilmesinin kritik olduğunu vurguladı. “Attığınız adımlar takip edilecek. Eğer taahhütlerinizi yerine getirmezseniz, Washington’dan biri sizi arayacaktır.” ifadelerini kullanan Rutte, Avrupa’nın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ukrayna’ya Destek Devam Etmeli
Ukrayna konusunda da açıklamalarda bulunan Rutte, NATO’nun Ukrayna’yı olası Rus saldırılarına karşı koruma taahhüdünü sürdürdüğünü belirtti. Eğitim ve silah tedariki dahil olmak üzere askeri yardımların devamının önemine işaret eden Rutte, “Bu savaşın sonucu ne olursa olsun, ortaya çıkacak barışın kalıcı olması gerektiği konusunda hemfikiriz.” dedi.
Avrupalı müttefiklere çağrıda bulunan Rutte, tartışmalara şikayet ederek değil, somut önerilerle katılmaları gerektiğini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşının küresel etkilerine değinen Rutte, Çin’in de bu sürece dahil olabileceğini belirterek, “Eğer Batı, zayıf bir anlaşmaya varırsa, Kuzey Kore, Çin ve İran da bu durumdan etkilenecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA