Karanlık Aydınlık

Milli Motorlu AKSUNGUR, LGK Mühimmatlarıyla Hedefi Başarıyla Vurdu

TUSAŞ üretimi AKSUNGUR , milli TEI-PD170 motoru ve ASELSAN LGK81-LGK82 mühimmatlarıyla gerçekleştirdiği testte hedefleri tam isabetle vurdu.

Türk savunma sanayisinin yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip insansız hava aracı AKSUNGUR, bir test sürecini daha başarıyla tamamladı. TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, resmi X hesabından yaptığı açıklamada, AKSUNGUR’un millî motorla gerçekleştirdiği uçuşta ASELSAN üretimi LGK81 ve LGK82 mühimmatlarının hedefleri tam isabetle vurduğunu duyurdu.

AKSUNGUR, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından geliştirilen yerli ve millî TEI-PD170 motorlarıyla görev yapıyor. 170 beygir gücündeki bu dizel motor, yüksek irtifalarda uzun süreli görevler için özel olarak tasarlandı. Kasım 2023’te bu motorla 30.000 feet irtifaya çıkan AKSUNGUR, o tarihten bu yana millî motorla uçuşlarını sürdürüyor. TEI-PD170, ANKA ve AKSUNGUR gibi İHA platformlarında kullanılarak Türkiye’nin motor ihtiyacında dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

Orta İrtifa – Uzun Havada Kalış (MALE) sınıfında yer alan AKSUNGUR, TUSAŞ tarafından ANKA platformu üzerinden geliştirildi. Çift motorlu yapısıyla dikkat çeken platform, 750 kg’a kadar faydalı yük taşıma kapasitesine ve 60 saate kadar havada kalış süresine sahip. 40.000 feet irtifaya kadar çıkabilen AKSUNGUR; keşif, gözetleme, sinyal istihbaratı ve taarruz görevlerinde kullanılabiliyor.

Ayrıca AKSUNGUR, bugüne kadar farklı mühimmat ve faydalı yük kombinasyonlarıyla defalarca test edildi. TÜBİTAK SAGE üretimi MAM serisi mühimmatlar, çeşitli elektro-optik kameralar ve haberleşme sistemleriyle uyumlu çalışabiliyor. Deniz gözetleme görevleri için SATCOM kabiliyetiyle donatılan versiyonları da bulunuyor.

AKSUNGUR aynı zamanda sivil kullanım için de uygun bir İHA olarak geliştirildi. Afet zamanı aktif görev alabilen AKSUNGUR deprem, orman yangını gibi afetlerde yer aldı.

Testte kullanılan LGK81 ve LGK82 mühimmatları, ASELSAN tarafından geliştirilen Lazer Güdüm Kiti (LGK) ailesinin üyeleri. Bu kitler, genel maksat bombalarına lazer güdüm yeteneği kazandırarak hedeflere yüksek hassasiyetle angaje olmasını sağlıyor. LGK81, MK-81 tipi 250 lb’lik bombalara; LGK82 ise MK-82 tipi 500 lb’lik bombalara entegre edilerek kullanılabiliyor. Yüksek hassasiyetli vuruş kabiliyeti sayesinde, sahada etkinliği artırırken, ikincil hasarları minimuma indirmeyi hedefliyor.

LGK ailesi, hem sabit hem de hareketli hedeflere karşı kullanılabilecek şekilde geliştirilmiş durumda. Gece ve gündüz koşullarında etkin görev yapabilen bu mühimmatlar, sahada kullanıcıya taktik esneklik sağlıyor. LGK sistemleri, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde aktif olarak görev yapıyor. Ayrıca Katar, Pakistan ve Azerbaycan gibi ülkelere ihraç edilerek yurt dışı kullanıcılar tarafından da tercih ediliyor. ASELSAN, kitin farklı varyantları üzerinde geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Türkiye & İsrail askeri güç karşılaştırması - 2025

Sonraki Haber

Polonya ile Güney Kore arasındaki tank anlaşması çıkmazda