Karanlık Aydınlık

KNDS, Estonya’ya İlk Parti Caesar Obüslerini Teslim Etti

Rusya – Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte silahlanma çalışmalarına hız veren Estonya, ilk parti CAESAR Mk1 155 mm kundağı motorlu obüsleri teslim aldı.

Rusya – Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte silahlanma çalışmalarına hız veren Estonya, ilk parti CAESAR Mk1 155 mm kundağı motorlu obüsleri teslim aldı.

Fransa merkezli savunma şirketi KNDS tarafından üretilen, 6×6 kamyon şasisine monte edilen bu topçu sistemleri, yeni kurulan 3. Kundağı Motorlu Topçu Taburunda konuşlandırılacak.

Caesar kundağı motorlu obüsü, Ukrayna savaşındaki çatışmalarda kullanılmış bir silah sistemi olarak öne çıkıyor. Kamyon şasisine yerleştirilebilmesinden dolayı yaklaşık 600 km operasyonel menzili olması ve NATO standart mühimmatlarıyla olan uyumluluğu, Estonya’nın tercih sebeplerinden biri olarak gösterildi.

Ülkenin silahlanmasından sorumlu karar vericilerinden biri olan Ramil Lipp, obüslerin hızlı teslim edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Sözleşmeyi geçen haziran ayında imzaladık ve sadece altı ay içinde ilk CAESAR obüsleri Estonya’ya ulaştı” dedi.

Tedarik projesinin sorumlusu Yarbay Rauno Viitmann, yeni obüslerin Estonya Savunma Kuvvetleri üzerindeki etkisini vurgulayarak şunları söyledi: “CAESAR’lar, Estonya tümeninin ateş gücünü ve tepki hızını artırarak ülke çapındaki birliklere gerektiğinde destek sağlama imkânı sunuyor. Eğitimler önümüzdeki haftalarda başlarken, yedek askerler için tatbikatların yaz aylarında yapılması planlanıyor.’’

Estonya, Fransız savunma tedarik ajansı DGA ve KNDS France ile 2024 yazında 12 adet CAESAR kundağı motorlu obüs satın almak için anlaşma imzalamıştı. Sözleşme, gelecekte ek ünitelerin satın alınmasını da içeren bir opsiyon barındırarak Estonya’nın topçu kabiliyetlerini daha da güçlendirmeyi hedefliyor.

Estonya’nın tedarik edeceği 12 adet Caesar obüsü, Renault Sherpa 5 askeri kamyonlarına monte edilmiş şekilde ülkeye sevk edildi.

CAESAR 155 mm Kundağı Motorlu Obüs Teknik Özellikleri

ÖzellikDeğer
ÜreticiKNDS France (Nexter)
Kalibre155 mm
Namlu Uzunluğu52 kalibre
Şasi6×6 veya 8×8 (Farklı konfigürasyonlar mevcut)
Menzil (Standart Mühimmat)~40 km (NATO standart mühimmat)
Menzil (Gelişmiş Mühimmat)55 km’ye kadar (VLAP mühimmat)
Atış Hızı6 mermi/dakika
Cephane Kapasitesi18-30 mermi (Konfigürasyona bağlı)
Ağırlık~18-25 ton
Mürettebat4-5 kişi
Seyir Menzili600 km
Azami Hız80 km/s (karayolu)
Atış Kontrol SistemiOtomatik yangın kontrol ve balistik hesaplama
Yer Değiştirme Süresi60 saniyede mevzilenme / atış sonrası 40 saniye içinde hareket
Zırh KorumasıHafif zırh (küçük kalibre mermilere ve şarapnel parçalarına karşı)
İletişim ve BağlantıNATO standart haberleşme sistemleri
Nakliye KabiliyetiC-130, A400M ve C-17 kargo uçakları ile taşınabilir

Estonya, daha önce de yine kundağı motorlu obüs tedariki ile gündeme gelmişti.

Yaklaşık 2 yıl evvel Tallin yönetimi, Güney Koreli savunma şirketi Hanwha Techwin ile 12 adet ek K9 Thunder kundağı motorlu obüs satın almak için 36 milyon avro değerinde bir sözleşme imzaladı.

İlk K9 Thunder obüslerini 2020 yılında envanterine katan Estonya, başlangıçta 24 adet K9 obüsü almayı planladıklarını, ancak daha sonra bu sayıya 12 ek ünite ekleme kararı aldıklarını açıkladı. Bu obüslerin teslimatının da 2026 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.

Estonya, askeri harcamalarını her yıl artıran ülke, 2023 yılında 1,1 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Estonya, kısa bir süre önce Türkiye’den tedarik ettiği zırhlı araçlar ile ülkemizin gündemine gelmişti.

Kaynak: MoD Estonia, Defence News

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Hamas, Yarın Serbest Bırakılacak İsrailli Esirleri Duyurdu

Sonraki Haber

Küresel Stratejiler Konferansı'nda Savunma Sanayiinin Geleceği Konuşuluyor