Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi olan Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı anlaşma hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Tatar, özellikle Rum kesimiyle kurulacak ilişkilerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Tatar, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Yardımcısı Davut Günaydın ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı ofisinde kabul etti. Kabulde Türkiye’den gelen gazetecilere açıklamalarda bulunan Tatar, AB ile yapılan anlaşmayı ve bunun olası sonuçlarını değerlendirdi.
“AB ile anlaşma yapmaları normaldir”
Tatar, “AB ile ilişkileri bağlamında böyle bir sürece girdikleri için herhalde böyle durum ortaya çıkmıştır. Bu normaldir, neticede bu ülkelerin AB ile çeşitli farklı projeleri ile özel sektör, devlet anlamında her türlü kendi menfaatleri ve çıkarları vardır. İfade edildiği gibi maddi projeler, maddi katkılar, aynı zamanda farklı ticari boyutlarıyla AB’nin kendilerine verebileceği ticari imkanlar vardır.” dedi.
Tatar, AB’nin bu anlaşmayı yapmasındaki temel hedefinin KKTC’nin TDT’deki etkinliğini sınırlamak olduğunu belirterek, “2022’den beri TDT’ye gözlemci üye olan KKTC’nin burada gelişen ilişkilerini AB kendi çıkarlarına ters gördüğü için böyle bir girişimde bulunmuştur.” diye konuştu.

“Türk devletleri Rumlarla ilişkilerine dikkat etmeli”
Tatar, Türk devletlerinden, Rumlarla ilişki kurdukları kadar KKTC ile de güçlü ilişkiler geliştirmelerini beklediklerini ifade ederek, “Bu anlaşma metninde yer aldığı belirtilen Kıbrıs meselesinde BM kararlarına atıf yapan maddelerin, Türk devletleri tarafından gözden kaçırılmış olma ihtimali vardır. Bu maddelerin sonucunun nereye varacağı ve kimlere nasıl sonuç doğuracağını biliyorlar mı?” ifadelerini kullandı.
Tatar, “Türk devletleri, Rum tarafıyla ilişkilerine biraz daha dikkat etmeli. AB’yle ilişkileri olabilir. Avrupa Birliği, bir birlik fakat nüfusu 800 bin olan Rumların egemenliğinde değil. Türk devletleri Rum ile de ilişki kurabilirler fakat dikkat etmeleri gerekir çünkü Kıbrıs Rum Kesimi’nin oynadığı oyun bambaşkadır. Esasında Rumların oynadığı oyun insanlığa sığmaz.” dedi.
Sözlerine “Türk devletleri tarafından Kıbrıs Türk halkının hakkı, hukuku tescil edilene kadar Rumlara ‘Bekle.’ denilmesi gerekir. ‘Bir anlaşma olduktan sonra tekrar görüşürüz.’ şeklinde bir muamele olması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde devam etti.

KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkileri gelişiyor
Tatar, KKTC olarak TDT üyesi tüm devletlere karşı sevgi ve muhabbetlerinin bulunduğunu belirterek, “Ülkemizin aynı kültür ve dili konuşan ülkelerin birliğinde bulunmasından daha doğal bir şey olamaz.” dedi. Ayrıca KKTC’nin bu ülkelerle ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerini geliştirmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
Tatar, yakın zamanda Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev ile de bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmede KKTC’nin TDT içindeki konumu ve teşkilatla ilişkilerin güçlendirilmesi gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin TDT’deki gözlemci üye statüsünün geliştirilmesini desteklediklerini belirterek, “TDT çatısı altında iş birliğini artırmak, Kıbrıs Türk halkının uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.
Tatar, ayrıca bu görüşmede Türk dünyasıyla bağların kuvvetlendirilmesinin sadece siyasi değil, ekonomik ve kültürel açılardan da büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Kaynak: AA