Karanlık Aydınlık

İran, “Gazze” Adlı En Ağır İHA’sını Tanıttı

İran, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından geliştirilen ve ülkenin en ağır insansız hava aracı olan “Gazze” İHA’sını tanıttı; İHA, askeri tatbikatta başarılı oldu.

İran, savunma sanayisindeki ilerlemelerine bir yenisini ekleyerek, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından geliştirilen “Gazze” adlı insansız hava aracını (İHA) kamuoyuna tanıttı. Ülkenin en ağır İHA’sı olarak tanımlanan Gazze, ilk kez “Büyük Peygamber 19” askeri tatbikatında test edildi. İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun açıklamasına göre, Gazze İHA, tatbikat sırasında 8 hedefi başarılı bir şekilde imha etti.

22 metre kanat açıklığına ve 3 bin 100 kilogram kalkış ağırlığına sahip olan Gazze İHA, 35 saat boyunca havada kalabiliyor ve saatte 350 kilometre hıza ulaşabiliyor. Operasyonel menzilinin 4 bin kilometre olduğu belirtilen İHA, 500 kilogram yük taşıma kapasitesine ve 12 bomba taşıyabilme yeteneğine sahip. Elektronik harp sistemleriyle donatılan İHA, yalnızca saldırı görevlerinde değil, keşif operasyonlarında da etkin bir şekilde kullanılmak üzere tasarlandı.

İran, “Gazze” İHA’sı dışında, geliştirdiği diğer yerli insansız hava araçlarını da savunma alanında kullanıyor. Şahid-129 ve Mohajer-6 gibi modeller, hem keşif hem de saldırı görevlerinde etkin şekilde kullanılıyor. Özellikle Şahid-136, kamikaze İHA olarak tanımlanırken, uzun menziliyle ön plana çıkıyor. Bu İHA’nın Yemen’deki Husiler tarafından kullanıldığı iddia ediliyor.

Bunların yanında, İran’ın en büyük İHA’sı olan Fotros, uzun süreli operasyonlara uygun tasarımıyla dikkat çekiyor. Daha küçük ve taktiksel operasyonlar için ise Ababil-3 ve yeni nesil Keman-22 öne çıkan modeller arasında yer alıyor.

Kaynak: İHA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Baykar, Piaggio Aerospace'ın İşletme Tesislerinin Devri İçin Ön Anlaşma İmzaladı

Sonraki Haber

Kuzey Kore'nin ÇNRA Sistemi Kursk'ta Ortaya mı Çıktı?