Karanlık Aydınlık

HÜRJET NATO yolunda: Türkiye ve İspanya arasında anlaşma imzalandı

HÜRJET anlaşmasıyla Türkiye, NATO ülkesi İspanya’ya jet eğitim uçağı satışı ve ortak üretim için tarihi bir adım attı.

Türkiye’nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET için NATO ve diğer dünya ülkelerine açılan kapının ilk adımı İspanya’da atıldı. TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan mutabakat anlaşmasıyla HÜRJET’in İspanya’ya satışının önü açıldı. Anlaşma aynı zamanda bu uçağın bazı altyapı unsurlarının İspanya’da üretilmesini de kapsıyor.

İlk NATO anlaşması: Türkiye için dönüm noktası

Madrid’de gerçekleşen imza töreninin ardından Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, bu mutabakatın HÜRJET projesindeki önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti. Demiroğlu; TUSAŞ ve Türkiye açısından baktığımızda bu seviyede ilk anlaşma. Çünkü konuştuğumuz konu Türkiye’de üretilen bir jet eğitim uçağının bir NATO ülkesine kullanımı için verilmesi ve bazı alt sistemlerinin o ülkede, yine bizimle beraber yerleştirilmesi” dedi.

HÜRJET, İspanya’nın modern gereksinimlere cevap veremeyen F-5 eğitim uçaklarının yerini alacak. HÜRJET hem eğitim uçağı hem de donanımları itibariyle hafif taarruz yeteneğine sahip güncel jet uçaklarının çıtasında bir eğitim uçağı olarak çok fazla imkan sunuyor.

Ortak üretim ve teknik iş birliği süreci başlıyor

Anlaşmayla birlikte teknik düzeyde çalışmalar hız kazanacak. Demiroğlu, “Bu zamana kadar HÜRJET’te yerleştirmeyi Türkiye’de yaptık ama şimdi İspanya’da yapacağız. Bizim için çok önemli ve potansiyeli çok yüksek bir anlaşma. Çünkü bunu başarabildiğimiz noktada birçok başka kapı da açılacak” ifadelerini kullandı.

Demiroğlu, HÜRJET’in sadece NATO değil, dünya genelinde eğitim ve hafif taarruz görevlerinde kullanılabilecek bir platform olduğunu, bu kapsamda büyük bir boşluğu doldurduğunu vurguladı.

Savunma ekosistemi genişliyor

HÜRJET ile başlayan sürecin diğer Türk savunma sanayi ürünlerine de olumlu yansıyabileceğini belirten TUSAŞ Genel Müdürü, “Biz bir platform sattığımız zaman bütün ekosistemi satmış oluyoruz. Kara, deniz, havada bizim kendi ürünlerimiz, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız, belki KAAN için de kapı açmış oluyoruz” açıklamasında bulundu.

FEINDEF 2025’te güçlü Türkiye katılımı

TUSAŞ, Türkiye’nin ilk defa milli katılımla yer aldığı ve kendilerinin de ilk kez katıldıkları Madrid’deki 4. Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı (FEINDEF) kapsamında birçok yeni temas kurdu. Demiroğlu, “Bu yolculuk uzun ve çok çalışmak gerekiyor ama biz gelişmelerden memnunuz ve ümitliyiz” diyerek, temasların somut sonuçlar doğurmasını beklediklerini ifade etti.

FEINDEF’te Türk savunma sanayi firmalarının standları ile yerli ve milli bileşenleri çok fazla ilgi gördü. Bunun yanı sıra uluslararası temaslar da gerçekleşti.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Milli savaş gemileri ve İHA sistemleri Asya Pasifik'te görücüye çıkıyor

Sonraki Haber

Türkiye olmadan NATO mühimmat üretemez: Rutte'den net mesaj