Güney Kore’nin Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA), Polonya ile K2 tankları için yapılacak büyük ölçekli bir savunma anlaşmasında “son aşamaya” gelindiğini açıkladı.
2022 yılında taraflar arasında 13,7 milyar dolarlık dev bir savunma anlaşması imzalanmış, bu kapsamda Güney Kore yapımı K2 ana muharebe tankları ve savaş uçakları Polonya’ya satılmıştı. Şimdi ise bu anlaşmanın devamı niteliğinde olan yeni bir sözleşme üzerinde çalışılıyor.

Güney Koreli yetkililer, müzakerelerin hem hükümetler hem de ilgili şirketler nezdinde hızlandırıldığını ve anlaşmanın kısa süre içinde sonuçlanmasının hedeflendiğini belirtti. DAPA tarafından yapılan açıklamada, “Eğer imzalanırsa, bu sözleşme tek bir silah sistemine dayalı olarak imzalanan en büyük savunma ihracatı olacak” denildi.
Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap’a göre, yeni anlaşmanın tahmini değeri yaklaşık 6 milyar dolar. Anlaşma kapsamında Hyundai Rotem’in 117 adet K2 tankını Güney Kore’de üretmesi, Polonya’ya ait devlet şirketi Polish Armaments Group’un ise 63 tankı yerli olarak imal etmesi planlanıyor.
İmza töreninin Haziran ayının sonlarında Polonya’da gerçekleştirilmesi bekleniyor. Ancak Güney Kore tarafı, “İkinci sözleşmenin imzalanma takvimi henüz kesinleşmedi” açıklamasında bulundu. Anlaşmada yerel üretim ve teknoloji transferi gibi karmaşık maddelerin bulunması nedeniyle görüşmelerin uzun sürdüğü ifade edildi.

Sözleşmenin aslında geçtiğimiz yıl sonunda imzalanması planlanıyordu. Ancak Aralık ayında Güney Kore’de ilan edilen kısa süreli sıkıyönetim sonrası yaşanan siyasi kriz, görüşmelere ara verilmesine neden oldu.
Moskova’nın Ukrayna’yı işgali sonrası ortaya çıkan yeni jeopolitik dengeler, Güney Kore’nin savunma sanayisini küresel çapta öne çıkardı. Avrupa ve Orta Doğu’da büyük ölçekli sözleşmelere imza atan Seul yönetimi, Polonya ve Romanya gibi ülkelerle K9 kundağı motorlu obüsleri ve Chunmoo çok namlulu roketatar sistemlerinin ihracatını da kapsayan anlaşmalar yaptı.

Geçtiğimiz hafta göreve başlayan Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung’un, selefi Yoon Suk Yeol’a kıyasla Kuzey Kore’ye karşı daha ılımlı bir yaklaşım benimsemesi bekleniyor. Ancak Kuzey Kore, son dönemde Rusya ile askeri ilişkilerini derinleştirdi ve Ukrayna savaşına destek amacıyla en az 14.000 asker gönderdi. Pyongyang yönetimi ayrıca Güney Kore’yi resmen düşman devlet ilan etti.
Kaynak: The Defence Post