Karanlık Aydınlık

GKRY’den Fransa’ya zırhlı tanksavar araç siparişi

GKRY, MBDA üretimi Akeron MP tanksavar füze sistemli 12 adet Fransız menşeili Sherpa zırhlı araç siparişi verdi.

Fransa ile Güney Kıbrıs arasında kara sistemlerinde iş birliği derinleşiyor.

Bu kapsamda 7 Mayıs 2025’te Fransa merkezli savunma şirketi Arquus, Atina’da düzenlenen DEFEA 2025 savunma fuarı sırasında GKRY 12 adet Sherpa Station Wagon tipi zırhlı araç teslim etmek üzere sözleşme imzaladığını duyurdu. Araçlar, Fransız MBDA firması tarafından geliştirilen Akeron MP (eski adıyla MMP) güdümlü tanksavar füze sistemiyle donatılacak.

Bu anlaşma, Fransa Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA) ile Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı arasında kara savunma sistemleri alanında ikili iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen stratejik bir ortaklığın parçası olarak gerçekleştirildi.

Anlaşmaya göre, araçların teslimatı ve Akeron füzelerinin Sherpa platformuna entegrasyonu doğrudan Arquus tarafından yürütülecek.

Araç, DEFEA 2025’te ilk kez sergilendi

Fuar kapsamında, Savunma Bakanlığı Daimi Sekreteri Anna Aristotelous ve Silahlanma Ulusal Direktörü Panayiotis Symeou liderliğindeki Güney Kıbrıslı heyet, Arquus standını ziyaret etti.

Arquus İcra Kurulu Başkanı Emmanuel Levacher tarafından karşılanan heyet, Akeron MP füzesi ve Hornet uzaktan komutalı silah istasyonu (RCWS) ile donatılmış Sherpa aracını inceledi. Bu sözleşme, Sherpa-Akeron konfigürasyonunun Kıbrıs tarafından operasyonel kullanım amacıyla sipariş edildiği ilk resmi örnek oldu.

Arquus, bu anlaşmayı GKRY ile yürütülecek yeni programların ilk adımı olarak değerlendirdiğini ve mevcut zırhlı araç filosunun modernizasyonu gibi projelere kapı araladığını açıkladı.

Sherpa Station Wagon genel özellikleri

Sherpa Station Wagon modeli, Arquus’un Sherpa Light 4×4 araç ailesinin bir parçası ve keşif, iç güvenlik ile sistem taşıma görevleri için tasarlanmıştır. Araç, STANAG 4569 zırh korumasına sahip modüler yapı sunuyor.

Yaklaşık 5,9 metre uzunluğunda, 2,2 metre genişliğinde ve 2,1 metre yüksekliğindeki araç, 11 tona kadar muharebe ağırlığı ve 2 tonluk taşıma kapasitesine sahiptir. Yaklaşık 215 ile 265 beygir arası güç üreten dizel motor, rijit akslar ve helezon yaylı süspansiyonla destekleniyor. Sherpa, 110-120 km/s hızlara ulaşabiliyor ve 800-900 km menzile sahiptir.

Akeron MP füzesinin kabiliyetleri

Akeron MP (Missile Moyenne Portée), MBDA tarafından geliştirilen beşinci nesil güdümlü bir tanksavar füzesidir.

İcra kabiliyeti açısından “Ateşle-unut” ve “ateşle-yönlendir” modlarına sahip olan füze, hem görüş hattı içindeki hem de ötesindeki (BLOS) hedefleri vurabiliyor. Füze, kızılötesi ve televizyon güdüm sistemlerini fiber optik veri hattı ve MEMS tabanlı ataletsel navigasyon sistemi ile entegre ediyor.

Tandem HEAT harp başlığı sayesinde 1000 mm’den fazla haddelenmiş zırhı ve 2000 mm’den fazla güçlendirilmiş betonu delebiliyor. Ayrıca personel etkisi için parça tesirli dış kılıfa da sahiptir. Akeron MP, fırlatma tüpü dâhil 15 kg ağırlığında ve 11 kg ağırlığında bir atış kontrol ünitesiyle birlikte kullanılıyor.

LynkEUs programı ve Güney Kıbrıs’taki test atışları

Güney Kıbrıs, Avrupa Savunma Sanayi Geliştirme Programı (EDIDP) çerçevesinde 2020’de başlatılan LynkEUs projesine katılıyor.

Bu girişim, Avrupa çapında görüş hattı ötesi (BLOS) kabiliyetin tanımlanması ve gösterilmesini amaçlıyor. Eylül 2022’de Kıbrıs’ta Akeron MP füzesiyle iki test atışı gerçekleştirildi. Atışlar, IMPACT taretli Sherpa aracı üzerinden yapıldı.

Hedefler, 2500 ile 3000 metre mesafedeydi ve Novadem NX70 mikro İHA ile tespit edildi. İlk atışta İHA operatörü Sherpa aracının içinde (bağımsız konfigürasyon), ikinci atışta ise 1 km mesafede farklı bir araçta (iş birliği temelli konfigürasyon)gerçekleşti. Her iki atışta da hedefler tam isabetle vuruldu.

Avrupa iş birliği ve teknolojik entegrasyon

LynkEUs projesinde FN Herstal, John Cockerill Defense, Thales, Safran, The Cyprus Institute, Belçika Kraliyet Askeri Akademisi, SignalGeneriX gibi birçok Avrupalı ortak yer alıyor.

Proje, Fransa, Belçika ve GKRY savunma bakanlıklarının desteğiyle yürütülüyor. EDIDP-NGPSC-2019-014-LynkEUs numaralı hibe anlaşmasıyla desteklenen bu proje, 2018’de PESCO çerçevesinde benimsenen AB BLOS kabiliyeti hedefiyle uyumludur.

MBDA’nın 2022’de koordine ettiği ve Avrupa Savunma Fonu tarafından seçilen MARSEUS (Modular Architecture Solutions for EU States) projesi de bu mimariyi ileriye taşımayı hedefliyor. MARSEUS, menzil artışı, iş birliğine dayalı muharebe kabiliyetleri ve eğitim sistemleri gibi yeni özellikleri geliştirmeye odaklanıyor.

Güney Kıbrıs’ın modernizasyon ve yerli katkı hedefi

GKRY, 4×4 ve 6×6 VAB zırhlı araç filosunun modernizasyonuna yönelik program da yürütüyor. Bu süreçte yerel sanayi katkısı hedefleniyor.

Güney Kıbrıs Araştırma ve İnovasyon İşletmeleri Derneği (CARIE) aracılığıyla koordinasyon sağlanıyor. Model olarak, Fransa’nın Yunanistan’a 240 adet VBL hafif zırhlı araç teslimatı ve bu araçların Yunan Kara Kuvvetleri bakım tesislerinde %25 yerli katkı ile modernize edilmesi örnek alınıyor.

Yine GKRY 2013-2022 yılları arasında Fransa’dan yaklaşık 310 milyon avro değerinde askeri ekipman ithal etti. 2023 yılında ise Belçika, Estonya ve Macaristan ile birlikte binden fazla Mistral hava savunma füzesinin ortak tedariki için bir konsorsiyuma katıldı.

Sherpa-Akeron anlaşması, Güney Kıbrıs kara kuvvetlerine mobil hassas taarruz kabiliyeti kazandırarak Avrupa yapımı sistemlere dayalı tedarik stratejisinin sürdüğünü gösteriyor.

Sherpa ve Akeron sistemlerinin uluslararası kullanımı artıyor

Sherpa Light ailesi, Arquus tarafından birçok konfigürasyonda üretiliyor. Alakran 120 mm havan, Hornet RCWS ve farklı uzaktan komutalı silah sistemleriyle uyumludur.

Araçlar Mısır, Brezilya, Endonezya, Kuveyt, Fransa ve Şili gibi ülkelere de ihraç edildi. Güney Kıbrıs’a teslim edilecek varyant, Akeron MP entegrasyonuna özel olarak yapılandırıldı ve ağ destekli hassas taarruzlara olanak sağlıyor.

Bu alımla birlikte Güney Kıbrıs, Fransa, Mısır ve gelecekteki kullanıcılar olan Belçika, Lüksemburg ve İsveç’le birlikte Akeron MP füzesinin uluslararası kullanıcıları arasına katılıyor.

Füze, ayrıca Avusturya, Yunanistan, Portekiz ve Katar gibi ülkeler tarafından da değerlendiriliyor. Akeron’un EBRC Jaguar zırhlısı ve Altus üretimi Atlas 8 İHA gibi platformlarla entegrasyon çalışmaları sürüyor.

KAYNAK: In Cyprus, Joint Forces

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Yunan savunma şirketi EODH Dynamics, yeni tesis kuruyor

Sonraki Haber

Bayraktar TB3 SİHA'lar DENİZKURDU-2025'te MAM-L ile hedefleri vuracak