Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), savunma kapasitesini artırmak amacıyla İsrail’den Barak MX hava savunma sistemi tedarik etti. Bu adım, GKRY’nin mevcut Rus yapımı Tor-M1 ve BUK M1-2 hava savunma sistemlerini modernize etme çabasının bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

GKRY, daha önce 2022 yılında İsrail’den ilk parti Barak MX hava savunma sistemini tedarik etmişti. Bu yeni teslimat, sistemin ikinci partisi olarak gerçekleşti. Daha önce, GKRY’nin İsrail’den Demir Kubbe hava savunma sistemini tedarik ettiğine dair iddialar ortaya atılmış, ancak GKRY bu iddiaları reddederek tedarik edilen sistemin Barak MX olduğunu açıklamıştı.
GKRY’nin Rus yapımı Tor-M1 ve BUK M1-2 hava savunma sistemlerini, Barak MX ile değiştirme kararı, uluslararası yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan yedek parça temininde yaşanan zorluklardan kaynaklanıyor. Bu durum, GKRY’yi savunma kapasitesini artırmak ve sürdürülebilir bir hava savunma altyapısı oluşturmak amacıyla İsrail’in Barak MX sistemini tercih etmeye yöneltti diyebiliriz.

Barak MX Özellikleri
Barak MX, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) tarafından 2018 yılında tanıtılan modüler bir hava savunma sistemi olup, kara ve deniz versiyonları bulunmaktadır. Sistem; savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları (İHA), seyir füzeleri ve çeşitli yüzeyden havaya füzeler gibi tehditlere karşı entegre bir koruma sağlamaktadır. Farklı menzillere sahip üç füzesi bulunmaktadır:
- Barak MR: 35 km menzil, 20 km irtifa
- Barak LR: 70 km menzil, 20 km irtifa
- Barak ER: 150 km menzil, 30-35 km irtifa
Sistem, farklı radar sistemleriyle çalışabilmekte olup, kullanılan radarlar arasında ELM-2138 MMR ve ELM-2084 MMR yer almaktadır. Bir lançerde 8 füzeye kadar atışa hazır olarak bulunabilmekte ve taşınabilir yapısıyla stratejik noktalara yerleştirilebilmektedir.
Barak MX hava savunma sistemi, Türkiye’nin geliştirdiği SİPER, HİSAR-O+ ve HİSAR-A+ sistemlerine benzerlik göstermektedir. SİPER, Barak ER ile benzer şekilde 150 km menzile kadar etkinlik sağlarken, HİSAR-O+ orta irtifa hava savunmasında Barak MR ve LR’ye denk düşen bir sistemdir. HİSAR-A+ ise daha kısa menzilli olup Barak MR’ye yakın bir kapasiteye sahiptir. Her iki sistem de katmanlı hava savunma konsepti ile geliştirilmiş olup, farklı tehditlere karşı etkin bir koruma sağlar.
Kaynak: Raillynews, IAI