Karanlık Aydınlık

Çin’den Tayvan Açıklarında Gerçek Mühimmatlı Tatbikat

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in önceden uyarı yapmadan Ada açıklarında gerçek mühimmatlı askeri tatbikat gerçekleştirdiğini açıkladı.
Fotoğraf: Temsili/ China Military

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun önceden herhangi bir uyarı yapmadan Tayvan Adası açıklarında gerçek mühimmat kullanarak askeri tatbikat gerçekleştirdiğini duyurdu. Bakanlık, bu tatbikatın bölgedeki uluslararası hava ve deniz trafiğini tehlikeye attığını belirterek durumu “provokasyon” olarak nitelendirdi.

Çin ordusunun, Tayvan’ın güneyindeki Kaohsiung ve Pingtung şehirlerinden yaklaşık 74 kilometre (40 deniz mili) açıkta bir bölgeyi “tatbikat alanı” olarak belirlediği ve bu durumun önceden bildirilmediği kaydedildi. Tayvan silahlı kuvvetlerinin tatbikatı yakından izlediği ve gerekli yanıtları verdiği aktarıldı.

Fotoğraf: Temsili / China Military

Çin’e Ait Askeri Hava Araçları Tayvan ADIZ Bölgesine Girdi

Bakanlığın açıklamasına göre, sabah saatlerinden itibaren Tayvan çevresinde Çin’e ait 32 askeri hava aracı tespit edildi. Bunlardan 22’sinin Tayvan Boğazı’nda tarafları ayıran orta çizgiyi geçtiği ve Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) olarak ilan ettiği kuzey ve güneybatı bölgelerinde uçuş gerçekleştirdiği bildirildi.

Tatbikatın Zamanlaması Dikkat Çekti

Çin’in askeri tatbikatı, Tayvan ile Penghu Adası arasındaki deniz altı fiber optik iletişim kablosunu kestikleri şüphesiyle Tayvan Sahil Güvenlik yetkililerinin bir Çin yük gemisinin mürettebatını, gözaltına almasının hemen ardından geldi. Yetkililer, geminin 22 Şubat’ta meydana gelen kesinti sırasında hasarın yaşandığı bölgenin 925 metre yakınında seyrettiğini ve mürettebatın “sabotaj” şüphesiyle soruşturulduğunu bildirdi.

Çin-Tayvan Anlaşmazlığı Devam Ediyor

Pekin yönetimi, Tayvan’ı Çin’in ayrılmaz bir parçası olarak görmeye devam ederken, Tayvan ise 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığını sürdürüyor. Çin, Tayvan üzerindeki askeri baskısını artırarak Ada’nın ana kara ile birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını açıkça ifade ediyor.

Fotoğraf: Temsili / China Military

Çin-Tayvan anlaşmazlığının kökeni, 1949’daki Çin İç Savaşı’na dayanıyor. Komünist güçlerin Çin anakarasında kontrolü ele geçirmesinin ardından, milliyetçi güçler Tayvan’a çekilerek burada fiili bir yönetim kurdu. O tarihten bu yana Tayvan, kendi hükümeti, ordusu ve ekonomik sistemiyle bağımsız bir varlık olarak faaliyet gösterse de, Çin tarafından resmen tanınmıyor.

Fotoğraf: Temsili / China Military

Uluslararası alanda birçok ülke Tayvan’ı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, ancak bazı ülkeler gayriresmi ilişkiler sürdürüyor. ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, Tayvan’a askeri ve diplomatik destek sağlarken, Pekin yönetimi bu tür destekleri “Çin’in iç işlerine müdahale” olarak değerlendiriyor. Son yıllarda Çin, Tayvan üzerindeki ekonomik ve askeri baskısını artırarak Ada üzerindeki kontrolünü güçlendirme politikasını sürdürüyor.

Kaynak: AA

Yorum yaz Yorum yaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Önceki Haber

Tayvan, Çin Bağlantılı Kargo Gemisine El Koydu

Sonraki Haber

Van'da 15 Günlük Gösteri Yasağı Getirildi