Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAAF), Şubat ayında Kaliforniya açıklarında başarılı bir test gerçekleştirdiklerini duyurdu. Yapılan açıklamada bu test ile, AGM-158C LRASM (Uzun Menzilli Gemi Savar Füze)’in aktif görev kapasitesine ulaştırıldığı bildirildi.

Test kapsamında füzenin entegrasyonu, yüklemesi, hedefleme süreci ve nihai angajman başarısı değerlendirildi. Testin, ABD Donanması’nın desteğiyle bir F/A-18F Super Hornet savaş uçağı aracılığıyla gerçekleştirildiği, Avustralya’ya ait E-7A Wedgetail erken uyarı uçağı, EA-18G Growler elektronik harp uçağı ve ABD Donanması’na bağlı bir P-8A Poseidon deniz karakol uçağının da görev aldığı aktarıldı.

Uzun Menzilli Gemi Savar Füze AGM-158C Nedir?
Uzun menzilli gemi savar füzeler, deniz üzerindeki hedeflere (özellikle savaş gemilerine) yüzlerce kilometre öteden saldırı düzenleyebilen yüksek hassasiyetli silah sistemleridir.
AGM-158C LRASM de, Lockheed Martin tarafından geliştirilen ve AGM-158 JASSM ailesinin bir türevidir. JASSM ailesi esasen kara hedeflerini uzun menzilden hassas şekilde vurmak amacıyla tasarlanmıştır. Ancak AGM-158C varyantı, bu yapının deniz hedeflerine özel olarak uyarlanmış uzun menzilli ve hassas güdümlü bir seyir füzesidir. Karakteristik olarak düşük radar görünürlüğüne (stealth) sahiptir ve gelişmiş sensör sistemleriyle hedef tanıma ve seçme kabiliyeti vardır.

LRASM, kara, deniz ve hava platformlarına entegre edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. RAAF bünyesindeki F/A-18F Super Hornet uçaklarına entegre edilen bu sistemin, yakın gelecekte P-8A Poseidon deniz karakol uçaklarında ve F-35A Lightning II savaş uçaklarında da kullanılması planlanıyor.
Avustralya’nın Bu Füze Sistemine Neden İhtiyacı Var?
Avustralya, Hint-Pasifik bölgesinde artan jeopolitik gerilimler ve deniz yollarının güvenliğine yönelik tehditler karşısında caydırıcılığını artırmak amacıyla uzun menzilli saldırı sistemlerine yöneldi. Çin’in bölgedeki etkisini artırması ve ABD-Çin gerginliği Avustralya’yı bölgede savunmasını güçlendirmeye ve ABD ile sıkı askeri ilişkiler geliştirmeye itiyor. Avustralya hükümetinin, bu bağlamda 2023 yılında duyurduğu Ulusal Savunma Stratejisi kapsamında 895,5 milyon dolarlık bir bütçeyle LRASM tedarikine onay verdiği de biliniyor.

Savunma Bakanı Richard Marles, testin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu kabiliyetin devreye alınması, ADF’nin stratejik caydırıcılık yeteneğini ciddi ölçüde artırıyor. Avustralya’nın ulusal çıkarlarını savunmak adına elimizde daha etkili araçlar bulunması artık bir zorunluluktur. Bu tür yetenekler, ADF’nin Avustralya’ya ve ulusal çıkarlarımıza yönelik tehditlere karşı koymasına yardımcı olacak. Kuvvetlerimizi, Avustralya’nın deniz yaklaşımlarını daha iyi koruyacak ve gerektiğinde bölgemizde operasyonlar gerçekleştirebilecek şekilde donatıyoruz….”

Kaynak: Defense Industry Europe, Australian Government Defense