ASELSAN tarafından geliştirilen ALP 100-G Alçak İrtifa Radar Sistemi, altı ayı aşkın süreyen yoğun altyapı ve sistem testlerinin ardından ilk sistem kabulü sürecini başarıyla tamamladı. Geçici kabul test faaliyetleri, Çanakkale Zaferi’nin 110’uncu yıl dönümünde sonuçlandı.
Yürütülen testlerde ALP 100-G sisteminin hedef tespit ve takip kabiliyeti, zorlu operasyonel şartlardaki performansı ve güvenilirliği başarıyla doğrulandı.
ALP 100-G radar sisteminin öne çıkan özellikleri
ALP 100-G, ASELSAN tarafından geliştirilen çok yönlü bir alçak irtifa radar sistemidir. Sistemin en dikkat çeken özelliği, farklı hava tehditlerini eş zamanlı olarak tespit ve takip edebilmesidir.
Bu tehditler arasında; savaş uçakları, helikopterler, insansız hava araçları ( İHA) ve seyir füzeleri bulunuyor.

Alçak irtifa radar sistemleri, özellikle yere yakın seviyelerde uçan hava tehditlerini tespit ve takip etmek amacıyla geliştirilen radar çözümleridir. Bu sistemler, savaş uçakları, helikopterler, İHA’lar ve seyir füzeleri gibi düşük irtifadan ilerleyen hedeflerin erken fark edilmesini sağlayarak, hava savunma sistemlerinin etkinliğini artırır.
ALP 100-G sistemi ayrıca:
- Balistik tehditleri algılayabiliyor.
- Düşman ateşi ile atılan mühimmatın nereden geldiğini ve nereye düşeceğini belirleyebiliyor.
- Hedeflerin kimliğini tespit edebiliyor.
Taşınabilir yapısıyla da öne çıkan ALP 100-G, 8×8 taktik tekerlekli araç üzerinde görev yapabiliyor. Yalnızca iki personel tarafından 15 dakika içerisinde göreve hazır hale getirilebiliyor. A400M tipi nakliye uçakları ile hızlı bir şekilde taşınabiliyor.
Türkiye’nin hava savunmasına yeni bir güç kazandıracak
ALP 100-G radar sisteminin envantere girmesiyle birlikte, Türkiye’nin yerli ve milli hava savunma kapasitesi önemli bir teknolojik kazanım elde etti.
Sistem, hava tehditlerini üç boyutlu olarak takip edebilme yeteneği, hızlı operasyon kabiliyeti ve mobil yapısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava savunmasında kritik bir rol oynayacak.
ASELSAN, ilerleyen dönemde ALP 100-G radar sisteminin daha geniş çaplı olarak operasyonel kullanıma alınması ve seri üretim sürecinin hızlandırılmasını hedefliyor.
Kaynak: ASELSAN Bülten